Igrasie şi şobolani într-un bloc din Carei

Data publicării:
ghetou carei

Clădirea din centrul oraşului Carei a ajuns în proprietatea primăriei în 2006, când a fost transformată din cămin şcolar într-un imobil în care să fie cazate persoanele rămase fără adăpost.

"Condiţiile sunt precare din cauza locatarilor care s-au mutat aici: nu au întreţinut curăţenia, au spart geamurile şi le-au băgat pe foc, au luat ţiglele de pe acoperiş", dezvăluie Geza Sebestyen, reprezentantul romilor.

Grupurile sanitare din bloc sunt inutilizabile, iar de apă potabilă nici nu poate fi vorba.

"- De când staţi aici?
- De 13 ani stau aici şi am plătit de toate. Apa - 1703 lei au cerut de la mine şi eu toate le-am plătit", spune un locatar.

În evidenţele primăriei figurează 49 de familii cu drept de şedere în blocul din centrul oraşului. Pe lângă ele acolo locuiesc ilegal mai multe persoane.

"Iarna, din octombrie până în martie nu avem voie să facem evacuări. Legea ne opreşte şi trebuie să le găsim un cămin un loc. Sunt cu copii, sunt cu probleme", se justifică Emil Petcu, şeful Administraţiei Domeniului Public Carei.

Pentru că bugetul nu le permite, autorităţile locale încearcă să acceseze fonduri europene pentru renovarea clădirii.

„Nu am reuşit să accesăm bani pentru a construi case de necesitate, sociale în locaţii mai potrivite. Este o problemă a noastră şi încerc şi în varianta finanţării europene, să accesăm nişte bani", susţine Eugen Kovacs, primarul oraşului Carei.

Alternativa pentru cei care locuiesc în blocul din centrul oraşului sunt cele 90 de apartamente sociale care vor fi date în folosinţă în acest an de primărie. La acestea vor avea acces persoane cu venituri mici şi mai mulţi copii.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri