Imagini impresionante la Rieni | Turla bisericii, smulsă de vânt. Sute de case nu mai au acoperişurile întregi

Data actualizării: Data publicării:
biserica distrusa furtuna Ghighiseni

900 din cele 1200 case din Rieni nu mai au acoperişurile întregi. Vântul puternic a spulberat duminică după masă ţiglele, care s-au transformat în adevărate proiectile răspândite prin aer peste locuinţe şi maşini. Turla bisericii a fost pur şi simplu smulsă de vânt şi a fost aruncată pe acoperiş, pe care l-a distrus.

Sătenii din Rieni îşi amintesc cu groază de clipele de coşmar prin care au trecut.

"Tot, de pe anexe, de pe şură, de aici de pe casă. Toate sunt jos, toate jos. De 80 de ani, dar aşa ceva nu am văzut, nu am văzut!"

"Ţigla de pe şură, de pe anexe, de pe casă, toate, tot a zburat. Nu mai vorbesc de celelalte ce mai au oamenii pe acasă."

"- Dezastru! Cinci minute, comuna undeva la 80-90% devastată. Acoperişurile de pe casa oamenilior, ale instituţiilor. Cei de la ISU doar cu cod galben am avut şi cu statistici. Lor le trebuie statistici. Cu zece minute înainte cod galben, vă pot arăta pe telefon. Cod galben, cu zece minute.
-Zece minute înainte să înceapă tot prăpădul.
- Da, da", susţine Ioan Bota, primarul comunei Rieni.

Comuna Rieni nu are curent de 24 de ore, după ce firele de înaltă tensiune s-au rupt.

"Nu avem (n.r. - curent electric) de ieri, de aseară, de când...după ce a venit furtuna. După aceea s-a oprit curentul şi nu mai e nici acum."

O imagine impresionantă cu efectele furtunii de duminică este turla răsturnată a bisericii din satul Ghighişeni.

"Furtuna de aseară a fost atât de puternică încât turla unei biserici a fost smulsă, iar apoi vântul a înfipt-o cu totul în acoperişul bisericii. Totul s-a întâmplat în doar câteva secunde", a constatat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.

Pentru că acoperişul şcolii din comună a fost smuls de vânt, cursurile nu s-au ţinut azi în localitate. Într-o intervenţie în cadrul Jurnalului Digi24 Oradea de luni, prefectul de Bihor Ioan Mihaiu a declarat că se are în vedere transportul copiilor din comună la altă şcoală până la remedierea problemelor.

Prăpăd a fost şi în zona Bulz-Remeţi-Coada Lacului, unde sute de arbori au fost scoşi din rădăcină de vântul puternic. Drumul de urcare spre baraj, recent reabilitat, este blocat de trunchiurile căzute pe carosabil. Un cuplu de tineri, cu un copil în maşină, a fost aproape să fie strivit de un copac.

Reporteri: Bogdan Costea, Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri