Implanturi cardiace cu ajutor american la Spitalul Judeţean din Oradea

Data publicării:
cardiolog american

După aproape 40 de ani de muncă grea pe şantier, Călin Toma a ajuns pe patul de spital, cu mai multe probleme de sănătate. Ca să-i salveze viaţa, medicii din Oradea i-au implantat un stimulator cardiac.

"Mi-a zis domnul doctor că o să mai împing 10 ani. Nu-mi pare rău dacă e o treabă bună, o să fie pentru viaţa mea", spune pacientul. 

Operaţia la care a fost supus bărbatul este una dintre cele şase care au fost făcute în această săptămână sub supravegherea unei echipe americane. Aceasta a venit la Oradea ca să le arate medicilor bihoreni cum se realizează implantanturile de stimulatoare cardiace.

"Când inima unei persoane bate prea încet nu există un medicament care să o poată face să funcţioneze mai repede. Aşadar, singura şansă este să îi punem un pacemaker pentru ca ritmul inimii să crească, ca să poată trăi atât cât ar trebui să o facă în mod normal", explică dr. Bruce Palmer, medic cardiolog din SUA. (foto jos)

Americanii le-au explicat cardiologilor orădeni cum să programeze pacemaker-ele. De dimensiuni foarte reduse, aceste dispozitive emit impulsuri electrice care asigură un ritm normal al bătăilor inimii.

"Pacienţii pot trăi zece ani, după care poate fi înlocuit, într-un mod simplu, se dă jos cel vechi şi se pune un alt pacemaker", susţine Jim Adams, reprezentant al unui producător de stimulatoare cardiace din SUA.

Pregătirea alături de specialiştii americani face parte dintr-un program de dezvoltare a secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean din Oradea, unde va funcţiona un centru local de implantologie. Acesta le va permite pacienţilor din Bihor să evite drumurile lungi prin ţară.

"Estimăm, aşa un necesar cam de 200 de persoane anual, pacienţi care ar beneficia de implant şi de stimulatoare şi de alte aparate de acest gen şi care până acum sunt obligaţi să meargă în alte centre, cum ar fi Cluj sau Timişoara sau Bucureşti", a precizat cardiologul Virgil Popa, de la Spitalul Judeţean din Oradea.

Bihorul se află în topul judeţelor cu cele mai multe persoane care au probleme cardiace. Patru din 10 bihoreni suferă de hipertensiune, spun medicii.

Reporter: Anca Deac
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri