Incendiile de vegetație consumă resursele pompierilor din Bihor

Data publicării:
incendii vegetatie 200314

Față de tot anul 2013, când în Bihor au fost înregistrate 80 de incendii de vegetație, în 2014 pompierii au intervenit deja în 62 de astfel de situații. Ca să stingă flăcările care au cuprins 200 de hectare, pompierii au consumat deja 300 de litri de motorină.

"La orice anunţ pe 112 de vegetaţie subunităţile noastre se deplasează de regulă cu două echipaje care înseamnă oameni puşi la dispoziţie, consum de carburanţi", susţine colonelul Gavril Temian, adjunctul șefului ISU Crişana.

Anul trecut, consumul a fost dublu, iar în 2012 pompierii au fost nevoiți să ceară ajutorul autorităților locale ca să-și refacă rezerva de combustibil. Cei care dau foc miriștilor sunt obligați să ceară de la primării un permis de lucru cu focul și să obțină o autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului. Nimeni nu respectă însă aceste reguli.

"Noi încercăm să îi instruim, să le spunem cel puțin să-și tragă o brazdă roată după teren, ca să nu se extindă focul la alte suprafețe de teren", spune Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oșorhei.

Cei care folosesc focul ca să curețe terenurile de vegetația uscată riscă amenzi de la o mie la 2500 de lei.

Ca să evite astfel de situații pompierii au început o campanie de verificare și informare a primăriilor. Edilii trebuie să-i convingă pe localnici să nu mai provoace astfel de incendii. Cei care încalcă legea nu mai primesc subvenții de la Agenția de Plăți și Interveție pentru Agricultură.

reporter: Florina Fofiu
operator: Monica Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri