Intens promovate în perioada comunistă, produsele din soia au revenit în meniul românilor

Data publicării:
BETA soia

"La fiecare 100 de ml de lapte necesită o lingură de orez fiert pentru smântână ca să nu cuprindă aşa mult ulei."

Acasta este reţeta după care se prepară smântâna din soia. La fel de simplu se pot găti însă şi chiftelele, şniţelele sau ciorbele. O ştiu cel mai bine bucătăresele care în aceste zile gătesc meniuri vegetariene, majoritatea cu soia.

"Sunt fulgii ăia de soia, crochetele de soia. Deci cam astea sunt produsele din soia pe care le consumăm."

"Pateuri de post, de soia, pentru chiftele sau pentru sarmale."

Considerate alternativa potrivită la produsele din carne ori lactate, preparatele din soia au numeroase beneficii. Reducerea cantităţii de colesterol sau îmbunătăţirea sistemelor cardiovascular şi osos sunt doar câteva dintre ele. Condiţia esenţială e ca soia să nu fie modificată genetic. În caz contrar, există riscul ca sănătatea consumatorilor să fie afectată.

"Femei tinere care îl consumă în timpul sarcinii sau în perioada de concepere a fătului sau se poate referi la apariţia unei modificări după 20, 30 de ani, la copii şi tineri care au consumat acest produs", atrage atenţia diabetologul Amorin Popa.

Ca să fim siguri că produsele pe care le punem în coş nu ne afectează sănătatea trebuie să căutăm eticheta care confirmă că produsul nu e modificat genetic. Aceste menţiuni lipsesc de pe cele mai multe produse, care se vând foarte bine, mai ales în perioada postului.

"Avem o creştere substanţială la produsele de post, în special la produsele din soia creşterea fiind uneva între 20-30%", spune Ovidiu Zamfirescu, şeful departamentului fresh din cadrul unui supermarket.

"Cam în jur de 50-60% cresc vânzările în această perioadă", completează Florian Chirilă, administratorul unui magazin de profil.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiţă

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri