Invazie de cormorani pe Crişul Repede

Data actualizării: Data publicării:
cormoni

O invazie neobişnuită are loc în aceste zile, în Oradea. Câteva zeci de cormorani şi-au făcut apariţia pe Crişul Repede, după ce lacurile din judeţ, unde îşi petreceau iarna, au îngheţat. Prezenţa lor este o adevărată ameninţare pentru peştii din râu, avertizează specialiştii. O singură pasăre mânâncă peste un kilogram de peşte pe zi, ceea ce ar putea produce un adevărat dezastru piscicol.

Primii cormorani au fost vãzuţi de pescarii orãdeni în urmã cu 6 ani. Atunci au venit în numãr mic şi nu au atras atenţia specialiştilor. În aceste zile, însã, stoluri întregi şi-au fãcut apariţia pe Crişul Repede, chiar în oraş.

"În medie am văzut 24-28, chiar şi 30 de cormorani", spune un pescar.

Biologul Alexandru Lapoşi are o explicaţie pentru aceastã invazie: "Toate lacurile - mai mici, mai mari - sunt înghețate și atunci rațele se refugiază practic pe orice apă care rămâne neînghețată, chiar dacă este în interiorul orașelor."

Însã prezenţa cormoranilor este o ameninţare pentru fauna piscicolã. Pãsãrile împânzesc malurile Crişului Repede şi consumã cantitãţi mari de peşte.

"O pasăre consumă 2-3 bucăţi de peşte de 200-600 de grame pe zi, asta înseamnă un exemplar de clean, mreană, scobar şau şalău. Din punct de vedere piscicol ar fi o pagubă semnificativă."

Pescarii se tem cã în urmãtoarele sãptãmâni cormoranii ar putea mânca o cantitate impresionantã de peşte din Crişul Repede. Asta în condiţiile în care anul trecut râul a fost populat cu 10 mii de şalãi, din banii unei asociaţii de pescuit.

"Ar trebui, alungaţi, speriaţi cumva, altă soluţie nu văd", spune un localnic.

"Să îi ţină captivi undeva şi să îi hrănească", e soluţia oferită de altul.

"În străinătate autorităţile au găsit soluţii pentru a-i pune pe fugă pe cormorani. În Polonia şi Italia, de exemplu, a fost implementat un sistem pe bază de explozibil care se detonează la fiecare trei minute provocând un zgomot puternic", a aflat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

Cormoranii vin în nord-vestul ţãrii din Occident şi rãmân pe tot timpul iernii. Nu sunt singurele pãsãri sãlbatice întâlnite pe râurile din orașe.

"De peste 10 ani, în Baia Mare, prezența rațelor sălbatice pe râul Săsar este un fenomen întâlnit în fiecare iarnă. Pentru a le ajuta să treacă peste frig, trecătorii le dau de mâncare și le fac fotografii", a transmis din Baia Mare Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Spre deosebire de iernile trecute, numãrul rațelor sãlbatice depãșește anul acesta 100 de exemplare.

Şi în Satu Mare, douã lebede şi-au fãcut apariţia pe Someş. Specialiştii spun cã ele au fost forţate de ger sã-şi caute adãpost pe râul ce trece prin oraş.

Reporteri: Claudiu Mihuţ, Izabela Jurasko
Operatori: Gabor Szilagyi, Constantin Gheorghiţă, Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri