Invazie de omizi în județul Satu Mare

Data actualizării: Data publicării:
invazie omizi 070916

E invazie de omizi într-o localitate din județul Satu Mare, unde grădinile și gospodăriile sunt atacate de larve de fluturi. Acestea distrug tot ce le iese în cale: de la pruni, cireși ori peri până la vița de vie și tufele de zmeură. Chiar și curțile și casele sunt afectate de prezența omizilor. Localnicii din Odoreu spun că au aplicat tratamentele corespunzătoare, dar chiar și așa pomii le-au fost complet afectați.

Hyphantria cunea sau, altfel spus, omida păroasă a dudului a făcut ravagii în livada Mariei Fanea. Din cei 30 de pomi fructiferi pe care îi are, cei mai mulți au fost atacați în ultima lună de omizi.

„Este plin! Toți copacii: prunii, nucii, zmeura, murele, toate sunt pline, în toată curtea, deși am stropit cu tot felul de soluții. Nu le omoară nimic! Sunt pomi întregi care sunt uscaţi de tot”, se plânge femeia.

„Condițiile climatice din această perioadă au favorizat apariția și dezvoltarea dăunătorului omida păroasă a dudului. Această insectă are o polifagie pronunţată, atacând peste 200 specii de plante”, atrage atenţia dr. ing. Melania Oltean, specialist în protecția plantelor.

Pentru reducerea pagubelor, specialiștii în protecția plantelor au recomandat aplicarea tratamentului încă de la observarea primelor semne.

„Sunt afectați toți pomii, degeaba îi stropim că tot așa sunt. Nu-s bune soluțiile de stropit. Se stropește de 2-3 ori, unul după altul, și omizile toți pomii îi distrug.”

„- Pomii sunt albi, zici că sunt pomi de Crăciun.
- I-ați stropit?
- Da, i-am stropit. Au căzut jos, parcă au adormit numai și s-au ridicat înapoi.”

Mai mult chiar, omizile creează disconfort și în rândul localnicilor.

„Intră și în casă, și pe pereți și trebuie să îi curăț cu mătura.”

Primarul din Odoreu, Dumitru Pop, spune că vina le aparține localnicilor: „Nu am efectuat niciodată stropiri. Nici nu am prevăzut bani pentru așa ceva. Fermele pomicole sau, mă rog, livezile de pomi sunt problema cetățenilor.”

Singurul lucru care le mai rămâne acum de făcut oamenilor este să taie şi să ardă crengile afectate. Apoi urmează să instaleze capcane din carton pentru omizile care se vor retrage, în curând, spre hibernare.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri