Investiţii de sute de mii de euro, lăsate la voia sorţii. Criza economică a oprit două investiţii imobiliare din Oradea

Data publicării:
cartier abandonat

Locatarii unui cochet cartier rezidenţial din Oradea au parte de o privelişte nu tocmai plăcută. Un şir de case părăsite zace abandonat din 2009, pradă pentru vandali şi hoţi.

"Deja s-au furat cablurile din perete. Mai mare paguba din tencuială, s-a spart, se fură cabluri de curent... e păcat", spune un localnic.

"Pe lângă instalaţia electrică, hoţii au plecat cu straturi de vată minerală, conducte şi chiar geamuri termopan", a constatat Ana Maria Georgescu, reporter Digi24 Oradea.

"De vreo patru ani e aşa, tot în stadiul ăsta", susţine un alt vecin.

Povestea acestui ansamblu rezidenţial este strict legată de mărirea şi decăderea pieţei imobiliare din România. În 2008, investitorul a luat un credit pentru construcţia caselor. Doi ani mai târziu însă a predat cheile băncii, după ce nu a mai putut plăti ratele. Nu a vândut nicio casă din cele 12 construite.

"Nu de multe ori s-au făcut proiecte în desconsiderarea matematicii şi toate au fost crescute exponenţial în sus, spunând că mâine va fi la fel de bine ca şi astăzi şi nu în ultimul rând erori de management", explică Dacian Paladi, consultant în afaceri.

Nici oferta în care era inclusă o limuzină de lux nu i-a convins pe cumpărători să investească în aceste case. Preţul de vânzare pornea de la 200 de mii de euro.

"Dacă s-a făcut o achiziţie de cumpărare de teren la un preţ foarte mare, ulterior piaţa imobiliară a cunoscut o scădere destul de abruptă, discutăm de preţuri de 20 - 30 la sută din valoarea maximelor din 2008. Astfel că dezvoltarea ulterioară pe aceste terenuri i-a adus pe investitori în ipostaza să nu-şi poată recupera nici măcar investiţia", spune Valentin Catană, directorul unei agenţii imobiliare.

Buruienile din jurul caselor au atras şi o amendă din partea Primăriei.

"Pe strada Macului colegii de la Poliţia Locală l-au sancţionat contravenţional cu amenzi de până la trei mii de lei pe acel proprietar care nu şi-a îngrijit terenul", confirmă Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primărie Oradea.

Conform analiştilor economici, piaţa imobiliară din România a cunoscut scăderi semnificative ale preţurilor la locuinţe după criza din 2008. Daca la nivel naţional, valorile au scăzut cu 25%, în Capitală preţurile s-au redus cu până la 70%.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operatori: Darius Pop, Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri