La masa de joc, fără telefon. Orădenii pot participa la jocuri de societate într-un salon de carte din Cetate

Data publicării:
jocuri de societate

"Nu te supăra, frate" sau "Moara" îi pot convinge pe mulţi să renunţe preţ de câteva ore la telefonul mobil. O confirmă un experiment făcut de patronii unui local din Oradea. Aceştia le oferă gratuit clienţilor tot felul de jocuri de societate. Cu o condiţie: cât timp stau la masa de joc să nu se atingă de celular. Pentru ca şi copiii să se joace alături de părinţi ori bunici, în local au fost invitaţi specialişti care le explică regulile.

Doi copii sunt puși pentru prima dată în fața acestei provocări: un joc în care sunt folosite zaruri și zeci de cartoane cu întrebări de cultură generală. Toate sunt adaptate pentru vârsta lor, iar regulile le sunt explicate de un adult.

"- Cum ți s-a părut?
- E frumos.
- Întrebările sunt grele sau ușoare?
- Așa și așa", spune unul dintre cei mici.

Nu sunt singurii care au beneficiat de jocurile oferite de un salon de carte din Oradea. O fetiță s-a așezat la masa de joc alături de bunica ei, iar împreună au încercat să răspundă corect la cât mai multe întrebări.

Pentru a atrage cât mai mulți copii, patronii localului au invitat specialiști care să îi iniţieze pe cei mici în tainele jocurilor de societate. Printre ei s-a aflat Daniel Tivadar, organizator al unor concursuri de boardgames şi posesor al unei colecţii de peste 500 de jocuri.

"Ideea acestor jocuri este că se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Dezvoltă foarte multe aptitudini dar și personalitatea copiilor începând cu vârsta de 4 ani. E mult mai interesant să își petreci timpul la o masă de joc, decât în spatele unui ecran."

În fiecare săptămână în salonul de carte din Cetatea Oradea au loc competiţii de jocuri de societate care durează chiar și 7 ore. Cât timp stau la masă, cele peste 70 de persoane nu au voie să folosească telefonul mobil. În schimb, pot savura o cafea sau un suc ori pot citi o carte între două partide.

"Chiar și cei începători am văzut că rezistă fără telefon. Când joacă de exemplu rummy, își pun telefoanele în geantă sau pe silențios", a observat Ferenc Herman, organizatorul evenimentului.

Pentru a stârni interesul cât mai multor orădeni, organizatorii au pregătit în acest weekend concursuri cu premii în cărți sau jocuri.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri