La muncă, pe timp de ger

Data publicării:
frig piete

Gerul din aceste zile le-a făcut pagube serioase vânzătorilor din piețele orădene. Marfa a înghețat pe tarabe, iar clienții au fost foarte rari. De frig au suferit şi elevii bihoreni care au început şcoala la temperaturi sub -10 grade, în timp ce în Maramureş localnicii au hrănit păsările de pe apele îngheţate.

Cele minus 10 grade indicate de termometre luni dimineață în Oradea i-au ținut acasă pe cei mai mulți dintre vânzătorii din piața Cetate. Mai puțin de o treime dintre ei și-au ocupat tarabele. Asta chiar dacă, în afară de hainele groase, nu au avut cum să se lupte cu gerul.

"- Câte haine aveţi pe dumnevoastră?
- Asta nu mai ştiu, doar dacă le numărăm, multe.. Dar oricum şi aşa e frig", recunoaşte Ana Sălăjan, comerciant.

"În condiţii de frig extrem angajaţii care lucrează afară trebuie să primească între 0,5 şi 1,5 litri de ceai fierbinte pe zi şi să beneficieze de spaţii unde să se încălzească la un anumit interval orar", a detaliat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

"- Aveţi unde să vă încălziţi?
- Nici vorbă; poate doar în hală, dar asta înseamnă să las totul aici şi să plec", spune Mircea Lucaciu, comerciant.

"Nu am unde să mă încălzesc, nici măcar în hală... Dacă şi apa la robinet a îngheţat în interior, vă imaginaţi", completează Mărioara Romocea, comerciant.

Nici vânzările nu au mers. Marfa a înghețat pe mese, iar clienții au fost puțini.

"Ouăle proaspete aduse de acasă, au îngheţat, s-au crăpat. Le pot folosi eu, dar clienţilor nu le pot vinde."

În aceste condiții, mulți vânzători au renunțat după câteva ore și au plecat acasă.

"La - 10 grade au lucrat în această dimineață și polițiștii. Agenții de la Rutieră au coborât în stradă, au stat în intersecții și au dirijat traficul rutier astfel încât începerea școlii să nu fie o problemă pentru șoferi", a observat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Ca să reziste gerului de afară, polițiștii au dirijat circulația cu schimbul. În timp ce unul stătea în intersecție, colegul său se încălzea cinci minute în mașină.

Frigul extrem i-a afectat și pe copiii care au început azi școala.

"- Supărată că începe școala?
- Un pic, sunt că e frig.
- Ar fi trebuit să fie suspendate cursurile?
- Probabil."

Părinții nu sunt de acord cu suspendarea orelor.

"Nu cred că era cazul, la noi cel puțin."

La minus 11 grade, cât indicau termometrele luni dimineață în Baia Mare, în apa înghețată a râului Săsar, zeci de rațe sălbatice se bucurau de mâncarea primită de la trecători.

"Cele aproximativ 80 de rațe sălbatice care poposesc deja de câteva săptămâni în apa râului Săsar par nederanjate de frigul de afară", a observat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Meteorologii nu au vești bune pentru următoarele zile. Aproape întreaga țară se află sub cod portocaliu de ger, valabil până la miezul nopții de marți spre miercuri.

Reporteri: Claudiu Mihuț, Izabela Jurasko
Operatori: Constantin Gheorghiță, Robert Rezmuves, Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri