La o săptămână după furtună | Neputincioși în fața naturii

Data actualizării: Data publicării:
pgube Boiu Mare1

Urmele dezastrului de acum o săptămână nu s-au șters nici acum în Maramureș. În Boiu Mare, acoperișurile au fost luate de vânt, iar livezi întregi au fost distruse. Majoritatea bătrâni, sătenii sunt neputincioși după ce vijelia le-a distrus agoniseala de-o viață. În zonă a plouat toată săptămâna, astfel că oamenii se tem acum și pentru siguranța lor.

pagube furtuna Boiu Mare
pagube furtuna Boiu Mare

"A plouat, cade tavanul dintr-o cameră. Toată noaptea suntem cu lighene puse acolo să nu ne plouă."

Raveca Lemnar are 61 de ani și spune că o furtună ca aceea de duminica trecută nu a mai văzut niciodată. Din puținul pe care l-a avut a reușit să își repare cât de cât acoperișul casei.

"- Cu ce am avut, că nu mai avem posibilități.
- Cine v-ar putea ajuta? Ce vi s-a zis?
- Apoi statul, dacă ar vedea, să vadă ce necazuri sunt pe casele noastre și pe capul nostru și al copiilor...", plânge femeia.

"Au mers bieții oameni pe la bănci și și-au făcut credite și carduri de credit; fiecare a vândut ce a mai avut pe lângă casă", spune un localnic.

Vântul care a suflat cu peste 100 de kilometri pe oră în comună a afectat în jur de 250 de familii, din care aproximativ 40 nu au nici la această oră energie electrică. Sunați de rude, unii s-au întors acasă chiar din țările unde lucrează.

"- Eram în Italia, la Torino.
- Cine v-a sunat?
- Cumnata cu fratele meu.
- Și ce v-au zis?
- Că e un dezastru total", povesteşte un bărbat.

Case și anexe au rămas fără acoperișuri, gardurile au fost răsturnate, iar livezi întregi au fost distruse.

"La aproape fiecare casă nu cred că mergi fără sa vezi măcar 10 pruni, nuci sau ceva dați jos la pământ", a observat un localnic.

"A îmburdat toți pomii. Casa, ca norocul, mi-a rămas în picioare."

Primarul comunei, Gavril Pop, spune că pagubele oamenilor au fost deja inventariate, iar rapoartele au fost trimise la Prefectura Maramureș pentru a fi comunicate Guvernului.

"Avem pentru fiecare familie poză, avem fotografie la fiecare cu casa, cu șura, cu fânarul, cu garajul, cu absolut tot. Poze și evaluări. Dacă vom primi ceva, în funcție de priorități vom împărți tot ce primim", promite edilul.

În total, în comuna Boiu Mare pagubele sunt estimate la 2,2 milioane de lei, din care un milion de lei - pentru instituțiile publice.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri