La Oradea a fost inaugurată prima şcoală publică ridicată după 1989

Data publicării:
campus tehnic

În urma retrocedărilor, Liceul Sanitar şi Colegiul Economic din Oradea a rămas în 2006 fără clădirile în care îşi desfăşurau activitatea. Dacă primul a fost mutat în altă parte a oraşului, elevii de la "Economic" au petrecut doi ani în clădirile altei şcoli. Între timp, autorităţile locale au accesat fonduri europene şi au alocat bani din bugetul propriu pentru construirea unui întreg campus în care să fie mutat colegiul.

Proiectul s-a realizat treptat: în primă fază a fost ridicată doar o clădire cu 24 de săli de clasă. În 2014, primăria a mai obținut 7 milioane de euro, iar constructorul a fost obligat să termine construcţia în timp record, până la finalul lui 2015.

"Ne-am văzut în urmă cu un an și două luni puși în fața unei situații de genul: trebuie să construiți că altfel pierdem banii. Ne-am mobilizat bine și am arătat că putem ține mai multe lucrări în paralel cu acesta", spune Călin Roman, reprezentantul constructorului.

În termenul stabilit au fost construite 7 laboratoare, 4 ateliere şi un cămin cu 300 locuri şi garsoniere pentru profesori. La acestea se adaugă o cantină, un club pentru elevi și o sală de sport cu vestiare și gradene.

"Bifăm o premieră pentru județul nostru de azi avem un campus școlar nou modern și chiar singurul finalizat la nivel național", a remarcat Alin Novac Iuhas, inspectorul șef al IȘJ Bihor.

"Avem o sală de sport modernă, avem un cămin internat garsoniere pentru profesori, avem o clădire care adăpostește sălile de clasă plus aici avem o cantină modernă", spune Marius Moș, directorul Direcției de Dezvoltare din Primăria Oradea.

Campusul Colegiului Economic din Oradea este, de altfel, singura școală publică construită de la zero în Oradea, după 1989.

"Mă simt privilegiat față de restul colegilor din Oradea și nu numai, pentru că este un campus nou sunt condiții la nivel european."

"Mi se pare foarte frumos și din interior și din exterior. E foarte bine că primăria a investit în curtea școlii noastre și în campus."

Scoala și campusul colegiului Economic din Oradea pot găzdui două mii de elevi şi va fi ocupat în întregime din toama acestui an.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri