La şcoală, cu bani de acasă. Elevii colegiilor tehnice din Oradea îşi cumpără materialele necesare

Data publicării:
bani profesionala

„Dacă o colegă zice că vrea o mască să-i fac, aduc produsele de acasă."

Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic Andrei Șaguna din Oradea, Beata Dombi recunoaște că în cei patru ani de școală profesională și-a cumpărat singură materialele pentru orele de coafură şi frizerie. La fel au făcut şi colegele ei.

- Ce îţi aduci de acasă? - Şamponul, balsamul, lacul de păr."

În schimb, şcoala a investit trei milioane de lei, din fonduri europene, pentru modernizarea atelierelor. Conducerea colegiului susţine că banii nu ajung şi pentru achiziţionarea consumabilelor.

„Atelierele sunt dotate, au utilaje, dar pentru întreţinerea şi mentenanţa acestor utilaje este nevoie de un buget şi de materie primă care să fie prelucrată în timpul orelor de practică de către elevi", confirmă Ildiko Biro, directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna" Oradea.

Directorii colegiilor tehnice spun că suma alocate anual de ministerul Educaţiei pentru şcolarizarea fiecărui elev, adică 2 mii de lei, nu acoperă decât plata profesorilor. O rectificare nu a fost făcută în ultimii trei ani, aşa că liceenii îşi cumpără singuri materialele necesare.

„Cheltuielile sunt cuprinse în această sumă alocată pe elev. Numai că atunci când s-au făcut aceste estimări, nu exista şcoală profesională", susţine Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea.

Ca să remedieze situaţia, unii profesori au propus ca adolescenţii să facă practica într-o fabrică. Maiştrii spun însă că un viitor meseriaş are nevoie de o iniţiere, obligatorie prin programa şcolară.

O altă soluţie ar fi ca produsele create în cadrul atelierelor şcolare să fie vândute, iar banii să fie folosiţi pentru a cumpăra materialele necesare practicii.

Reporter: Laura Breb
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri