Laptele de măgăriţă, afacere profitabilă. Doi bihoreni deţin cea mai mare fermă de măgăriţe din România

Data actualizării: Data publicării:
lapte magarita

Laptele de măgăriţă le aduce profituri deloc de neglijat unor bihoreni, care au transformat acest produs într-o afacere. Cea mai mare fermă de acest fel din România are 150 de măgăriţe, care produc lunar peste 600 de litri de lapte. Chiar dacă producţia este scăzută, preţul la care se vinde un litru de lapte de măgăriţă, adică 120 de lei, justifică investiţia de câteva milioane de euro. 

Ideea de a porni o afacere cu măgăriţe le-a venit celor doi bihoreni după ce s-au convins cât de valoros este în străinătate laptele acestor animale. Aşa că în urmă cu un an şi jumătate au cumpărat primele şase exemplare şi s-au pus pe treabă. Astăzi au nu mai puţin de 150 de animale, care produc lunar în jur de 600 de litri de lapte.

"În primă fază am făcut test să vedem cum se mulg, dacă se pot mulge, cât lapte dă. Vrem să creştem, avem propriul centru de prelucrare a laptelui, autorizaţie de comercializare", spune Călin Nistor, asociat al fermei de măgăriţe.

La sfârşitul anului trecut cei doi au reuşit să deschidă şi prima fabrică autorizată de procesare a laptelui de măgăriţă din ţară. Produsul final este acreditat ca unul farmaceutic datorită beneficiilor pe care le are asupra organismului.

"Au trebuit făcute enorm de multe teste să putem demonstra că laptele pe care îl comercializăm este unul bun, sănătos, este un lapte pentru ceea ce spunem noi că este", îşi aminteşte Călin Nistor.

Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole Bihor, completează: "Analizele au fost făcute în laboratoare acreditate de către unităţile farmaceutice. Testele au coincis cu cerinţele, sunt conforme din punct de vedere al standardelor farmaceutice."

Laptele este procesat şi îmbuteliat în recipiente de sticlă de 250 de mililitri, ceea ce înseamnă o producţie de aproape 2500 de flacoane pe lună. Fiecare costă 30 de lei, în care sunt incluse toate taxele şi transportul din fabrică până la furnizorul final.

"Cel mai important proces este cel de omogenizare a laptelui. După care laptele este introdus în sticlă de sticlă brună farmaceutică. Este introdus în nişte aparate speciale, cu presiune de abur, unde se sterilizează la o presiune foarte joasă."

Laptele se află deja pe rafturile mai multor farmacii şi ale unui mare lanţ de magazine. Specialiştii spun produsul are calităţi asemănătoare cu cel matern şi este recomandat în tratamentul mai multor afecţiuni, printre care tuse, alergii şi infecţii gastrointestinale.

"Este foarte indicat pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză. Este foarte indicat pentru cei care au sistemul imunitar scăzut, pentru cei au alergii, fiind mult mai tolerat decât laptele de soia sau laptele din celelalte tipuri de oleginoase", explică Lioara Ciugudean, nutriţionist.

Cu toate acestea, produsul nu este foarte cunoscut printre consumatori.

"Cred că l-aş încerca, mai mult produse lactate din lapte de măgăriţă."

Cei care l-au încercat, îi recunosc proprietăţile.

"- E foarte bun.
- Ştiţi ce beneficii aduce?
- Da, pentru sănătate, este foarte sănătos."

Cei doi oameni de afaceri vor să-şi extindă ferma şi să ajungă la 500 de exemplare. Ei sunt în tratative pentru ca produsele lor să fie vândute în mai multe supermarketuri.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri