Laszlo Tokes: "1 Decembrie, dată jalnică pentru maghiari"

Data actualizării: Data publicării:
tokes

Declarații dure ale europarlamentarului maghiar Laszlo Tokes în contextul situației tensionate create după refuzul diplomaților unguri de a participa la recepțiile de Ziua Națională a României. "1 Decembrie este o dată jalnică pentru maghiarii din România", a spus Tokes. Fostul episcop a caracterizat drept "jignitor" faptul că ţara naţională şi-a ales această dată ca sărbătoare naţională.

Absenţa diplomaţilor maghiari de la recepţiile de 1 Decembrie a fost explicată de Laszlo Tokes prin cuvinte tăioase:

"Este jignitor că România și-a pus ziua națională pe 1 Decembrie care este o dată jalnică pentru maghiarii din România. (...) Este o problemă de conștiință pentru toți ungurii."

Laszlo Tokes a cerut ca minoritatea maghiară din România să nu fie provocată şi a dat ca exemplu "zeci de autocare care transportă gălățeni sau români de prin toate colțurile țării la Târgu Secuiesc."

La întrebarea reporterului Digi24 Oradea: "Credeţi că se poate ajunge la lucruri mult mai grave în cazul în care aceste discuţii vor continua, chiar şi la mişcări de stradă?" Tokes a răspuns: "Dacă pe noi ne provoacă există astfel de pericol."

Europarlamentarul susţine că justiția română ignoră plângerile depuse de unii politicieni maghiari. În schimb, spune Tokes, există situaţii în care foști sau actuali edili din Covasna sau Harghita sunt șantajați prin diferite dosare penale.

Referindu-se la UDMR, Laszlo Tokes i-a acuzat şi pe liderii formaţiunii că fac jocul marilor partide.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri