László Tőkés şi-a început campania electorală la Oradea. Eurodeputatul candidează pe listele partidului Fidesz din Ungaria

Data publicării:
BETA tokes

László Tőkés spune că nu a candidat în România ca să nu pună în pericol şansele celorlalţi candidaţi care reprezintă minoritatea maghiară.

"Dacă aş fi candidat în mod individual, ori eu singur, ori nici unul n-ar fi ajuns în Parlamentul European", crede Tőkés.

Eurodeputatul susţine că va reprezenta în continuare interesele comunităţii maghiare din România.

"Pe de altă parte, în mod sănătos, şi interesele româneşti, că interesele maghiarilor din Transilvania coincid cu interesele întregii ţări."

La alegerile europarlamentare alegătorii îşi vor putea exprima votul doar în ţara în care au domiciliul stabil. Asta înseamnă că simpatizanţii lui Tőkés care au obţinut cetăţenia maghiară în procedură simplificată, dar trăiesc în România, nu îl vor putea alege.

"Alegătorii maghiari din Transilvania sunt suficient de maturi, cunoscând disputele noastre interne, să ia o decizie conform conştiinţei lor", apreciază Zsolt Szilágyi, vicepreşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

Ca independent, în 2007, László Tőkés a primit aproape 180 de mii de voturi pentru Parlamentul European. În 2009, a candidat pe lista comună a UDMR şi alături de alţi doi candidaţi ai comunităţii maghiare din România a obţinut mandatul de eurodeputat.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri