Lecţia de mic dejun. 15.000 de elevi din Bihor învaţă cum să-şi prepare o masă sănătoasă

Data publicării:
mic dejun 131014

"Pentru astăzi am ales un ou fiert, cu două roşii, ardei şi castravete."

Sunt câteva dintre ingredientele pe care le folosesc profesorii pentru a-i determina pe elevi să mănânce sănătos. Sunt parte a unui experiment care demonstrează că apetitul copilului poate fi stimulat şi cu alt gen de produse decât cele care se găsesc pe rafturile supermarketurilor şi pe care părinţii le folosesc mai mereu în prepararea sandwich-ului.

"Le-am interzis pizza şi dulciuri. Pe cât se poate i-am rugat pe părinţi pacheţel cu mâncare sănătoasă", spune Amalia Ciorbă, învăţătoare.

"Îmi place să mănânc roşii", recunoaşte un elev.

"- E pentru prima dată când mănânci ardei? - Da. Am crezut că nu îmi place."

Şi pentru că este colorat şi apetisant, micul dejun devine o adevărată plăcere pentru elevi, care abia aşteptă să guste din ceea ce au preparat chiar ei.

Şi elevii din mediul rural au fost surprinşi de câte poţi face cu legumele şi fructele din grădina părinţilor.

"Copiii, împreună cu educatoarea şi cu cadrele didactice, au realizat o salată de fructe tradiţională specifică", spune Dacian Ioan Cristea, directorul şcolii din Pietroasa.

Potrivit unui studiu realizat de ONG-ul "Salvaţi Copiii", 53% dintre copiii din România nu iau micul dejun. În plus, consumul de fructe scade după ce copiii împlinesc 11 ani.

"Observăm că unele greşeli culinare ale părinţilor se transmit la copii, ceea ce explică de multe ori aceleaşi boli metabolice, aceleaşi boli cronice în întreaga familie", susţine Amorin Popa, diabetolog.

81 de şcoli din Bihor participă la acest proiect.

Reporter: Diana Grad
Operatori: Gabor Szilagyi, Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri