Lecții de baschet adaptat. Antrenorul echipei de baschet în fotoliu rulant a Marii Britanii predă în Oradea

Data publicării:
baschet in scaun rulant2

La început o activitate de petrecere a timpului liber, acum o posibilitate de a face performanță. Asta înseamnă baschetul pentru Ancuța Popa. Tânăra de 27 de ani din Ploieşti practică acest sport de 3 ani și e printre puținele jucătoare din țară.

"Nu este atât de greu. Important e să vrei să joci. E un sport plăcut și îl joc cu plăcere."

Alături de alți sportivi români, ea a venit să ia lecții de la unul dintre cei mai renumiți antrenori de baschet în fotoliu rulant din Europa.

"E o plăcere pentru mine să vin aici și să ajut. Jucătorii au învățat atât de mult în numai două zile... Poți să vezi îmbunătățirea stilului de joc foarte repede", spune Haj Bhania, antrenorul echipei de baschet adaptat a Marii Britanii.

Acesta antrenează de peste 16 ani în Marea Britanie, unde s-a ocupat de la echipe de juniori până la cele de seniori. O perioadă a fost manager al programului de performanță în baschetul adaptat. În opinia lui, secretul succesului e încrederea.

"Dacă au idee cum e să joci baschet, au jucat înainte sau au practicat orice sport în echipă, atunci le e mai ușor să înțeleagă. Dacă nu, e foarte important să îi înveți fundamentul jocului și asta e puțin cam greu pentru că fiecare e diferit."

La trainingul care se organizează în aceste zile participă și jucători din Germania.

"Mi-am luat aproape 2 ani să mă obişnuiesc; când joci baschet, de obicei ești mai sus și aici stai jos și trebuie să te ridici și scaunul se mișcă în stânga, în dreapta, dar acum e bine", povesteşte Marc Westermann, jucător din Germania.

Oradea e unul dintre orașele care promovează sportul pentru persoanele cu probleme locomotorii. De 12 ani în oraş se organizează Turneul Internațional de Baschet în fotoliu rulant "Maria".

"Am putea și chiar am dori să avem două competiții într-un an. Ne-am gândit la un moment dat să organizăm una la nivel de echipe naționale, dar este enorm de greu. Orice se organizează în plus necesită bani în plus", explică Viorel Carțiș, inițiatorul proiectului.

Baschetul în fotoliu rulant este practicat în România din 2000. În prezent, sunt legitimaţi aproape 50 de sportivi.

Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri