Lemnul, materia primă pentru adevărate opere de artă create de un maramureşean

Data actualizării: Data publicării:
lemn arta MM

Inele cu motive tradiționale maramureșe, suporturi atipice pentru flori, jocuri și port-carduri, toate din lemn. Sunt câteva dintre ideile care prind formă în mâinile unui artist din Baia Mare. Andrei Berindan petrece ore în șir in atelierul său și spune că fiecare din obiectele pe care le realizează este cu adevărat unic.

"Tot parcursul artistic e un experiment și trebuie să apelezi la diferite medii, inclusiv la tehnologie."

Asta spune Andrei Berindan despre creațiile lui. Din mâinile lui și cu ajutorul tehnologiei, artistul de 36 de ani realizează tot ce îi trece prin minte: de la suporturi atipice pentru flori, jocuri ori port-carduri până la piese de mobilier sau inele cu inserții de argint ori cu motive tradiționale.

"Motivele maramureșene mi se par că au o geometrie foarte frumoasă și un desen foarte frumos și plin de simbolică", spune artistul.

De aproape 12 ani, Andrei se poate defini ca artist plastic. Povestește cum pasiunea pentru imagine i-a fost insuflată chiar de tatăl său, fotograf de meserie.

"Vedeam cum, în momentul în care developează un film și proiectează imaginea cu aparatul de mărit pe hârtia fotografică, începe să apară o imagine și asta mi se părea super, ca o magie, așa."

Acela a fost momentul în care tânărul a știut ce vrea să facă: să proiecteze imagini, însă în felul său. A absolvit facultatea de artă în Baia Mare, iar în 2008 a luat masterul în pictură la Univesitatea de Arte din București. Tablourile sale au fost expuse atât în țară, cât și peste hotare.

Cea mai recentă expoziție la care a participat a fost în luna mai, în celebra galerie Valerie Delaunay din Paris.

"E un pas înainte pot să spun. Cred că orice artist și-ar dori să expună în străinătate", spune Andrei Berindan, ale cărui lucrări pot fi admirate în GALERIA FOTO de mai jos. (click pe prima fotografie pentru mai multe poze)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

foto: colecţie personală Andrei Berindan

Și, ca orice artist, nu și-a impus niciodată limite. Pe lângă pictură, de-a lungul timpului a încercat instalaționismul, a cochetat cu sculptura în piatră, iar de 3 ani a descoperit lemnul care continuă să îl fascineze.

"Exact ca și amprenta unei mâini sau a unui deget. Fiecare bucată de lemn poate să fie personală, poate să fie originală, poate să fie unicat", susţine artistul maramureşean.

Andrei Berindan petrece zilnic ore în șir în atelierul său din Baia Mare, unde folosește în special lemn de fag tratat cu ceară de albină și ulei natural. Se declară neobosit, cu atât mai mult cu cât satisfacția drumului unui obiect de la idee până la produsul finit este de neprețuit.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri