Liber la referendum în Băile Felix. Localnicii vor vota dacă sunt sau nu de acord cu exploatarea gazelor de şist în zonă

Data publicării:
BETA referendum

La începutul anului, Prefectura Bihor a atacat în contencios administrativ decizia Primăriei din comuna Sânmartin de organizare a unui referendum privind exploatarea gazelor de şist în zona Băilor Felix. Judecătorii Tribunalului Bihor au decis că administraţia locală are dreptul să îşi consulte locuitorii în orice problemă.

"Ne mulţumeşte pentru că ne-a dat voie privind organizarea unui referendum. Dacă va fi sentinţă irevocabilă, atunci consiliul local va putea hotărî realizarea referendumului", spune Lucian Popuş, primarul comunei Sânmartin.

"Să ţii în continuare de organizarea unui referendum doar ca să cheltui banii comunităţii - mi se pare o acţiune pur electorală şi demagogică", este de părere Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

În schimb, edili din Sânmartin sunt nemulţumiţi pentru că magistraţii au anulat o altă hotărâre a Consiliului Local prin care se interzicea exploatarea gazelor de şist în zonă.

"Se dă dreptate prefecturii în ceea ce priveşte imposibilitatea consiliului local Sânmartin de a decide asupra resurselor subsolului", a precizat prefectul de Bihor.

Localnicii din Băile Felix sunt de acord cu referendumul.

"Trebuie ţinut cont de poziţia cetăţenilor."

"Mulţi nu ar vrea treaba asta să se facă."

"În Băile Felix se pot face bani în alt fel decât cu gazele de şist."

Unii specialiştii în drept invocă precedentul creat de trei comune din judeţul Vaslui, ai căror reprezentanţi au contestat hotărârile de guvern prin care o firmă canadiană primea în concesiune dreptul de a exploata gazele de şist pe teritoriul lor. Instanţele care au avut cazul pe rol le-au dat dreptate consiliilor locale. Pentru că în România exploatarea gazelor de şist nu este reglementată în mod specific, avocatul orădean Arpad Kolozsi consideră că "administraţiile publice locale pot hotărî în domeniul lor de competenţă să permită sau să nu permită exploatarea acestora."

Potrivit specialiştilor în legislaţie, legea 215 din 2001 privind organizarea consiliilor locale le dă posibilitatea acestora să aibă iniţiative care să devină hotărâri ce trebuie respectate chiar şi de Guvern.

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri