Liceenii de la un colegiu din Oradea au primit lecţii despre tradiţii

Data publicării:
elevi traditie

Tradiţii şi obiceiuri româneşti, predate liceenilor din Oradea. Elevi şi profesori de la cinci licee din oraș s-au strâns la şezători asemenea celor ca odinioară şi au învăţat să coasă ori să confecționeze toiege. Cei pasionaţi de etnografie şi de folclorul bihorean s-au reunit astăzi pentru a demonstra ce au învăţat în ultimul an.

Ţinute populare, bâte de cioban şi fotografii colorate în sala festivă a Liceului Onisifor Ghibu.

"Domnii profesori au reuşit să scoată practica din teorie. Pe lângă bâte, am aflat foarte multe informaţii pe care domnul profesor ni le-a spus şi este o experienţă extraordinară", spune Nicolae Pop, elev.

"Este un proiect extraordinar, pentru că am descoperit noi tradiţii din România, am descoperit noi modele, am descoperit că fiecare model are o anumită însemnătate", susţine Teodora Oniţa, elevă.

"Am fost prevenit că tinerii din ziua de azi, pe tinerii din ziua de azi nu-i mai interesează tradiţii şi constume populare şi bâte ciobăneşti, că e caraghios, că e ridicol. Ei, s-a dovedit că nu, dimpotrivă", spune Alexandru Sanislav, profesor.

Proiectul "Semnele cerului" a reunit elevi şi profesori din cinci licee orădene. Adolescentele au învăţat să coasă, iar băieţii au realizat bâte de felul celor folosite de păstori.

"Au cusut modele tradiţionale, au cioplit bâte, au aflat de ce singurul cimitir vesel din lume e în România, de ce e în nordul ţării şi nu în sudul ţării, de ce cea mai minunată coloană din lume este în România", explică Alexandru Sanislav, profesor.

"Eu sunt un om fericit că pot să fiu gazda unui astfel de eveniment, mai ales pentru că şi eu provin dintr-o familie de ţărani şi continuarea tradiţiei trebuie să fie unul dintre obiectivele învăţământului românesc", susţine Iulius Timar, directorul liceului "Onisifor Ghibu".

Proiectul a fost finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea cu aproape 15 mii de lei şi a vizat crearea unor cercuri de etnografie şi folclor, sub formă de şezători.

"A fost unul din proiectele care au fost selectate în cadrul Bursei Talentelor a Fundaţiei Comunitare Oradea", spune Cătălin Popa, de la Fundaţia Comunitară.

Evenimentul s-a încheiat cu o paradă a iilor populare.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri