Liceul cu zero promovabilitate. Niciun elev din Cadea nu a promovat Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională

Data publicării:
bac zero

La sesiunea din acest a Bacalaureatului s-au înscris cinci elevi de la Liceul Tehnologic din Cadea. Nici măcar unul nu a reuşit să ia notă de trecere. Printre ei şi aceasta tânără, care, în lipsa diplomei, a hotărât să se angajeze.

"- Spune-mi dacă ai reuşit să iei examenul?
- Nu am luat, nu.
- A fost greu?
- Da, un pic.
- Ce o să faci pe urmă?
- Voi lucra.
- Te vei angaja?
- Da."

Situaţia este aceeaşi în fiecare an, recunoaşte conducerea şcolii. Calificaţi în meserii din domeniul industriei alimentare, al construcţiilor şi mecanicii agricole, elevii sunt interesaţi mai degrabă să se angajeze, decât să obţină diploma de Bacalaureat.

"Ei în primul rând doresc să obţină o meserie şi bacalaureatul nu este chiar atât de important pentru ei. Ei au luat examenul de competenţe, de tehnician. Cu această diplomă de tehnician se pot angaja liniştit. Mai ales părinţii lor au dorit acest lucru", spune Bela Karancsi, directorul Liceului Tehnologic nr.1 Cadea.

"- Îşi ţin părinţii acasă copiii ca să lucreze?
- Da, sigur, în loc să-i lase la oră. Au spus părinţii că asta-i mai important, porumbul, nu lecţia", spune un localnic.

Ca astfel de situații să nu se mai întâmple, din toamnă Inspectoratul Şcolar va monitoriza toate şcolile cu rezultate slabe.

"Lucrăm la un plan remedial astfel încât să putem creşte acest procent atât în toamnă, cât şi în anii următori. Un plan care să conţină, în primul rând, ore de pregătire suplimentară, discuţii cu părinţii", a explicat Alin Novac Iuhas, inspectoratul şcolar general al IŞJ Bihor.

58% dintre candidaţii din Bihor au promovat Bacalaureatul, iar peste 1.400 au depus contestaţii. Promovabilitate redusă s-a înregistrat la Liceul Tehnologic din Suplacu de Barcău, cu 6,06% şi la Colegiul Tehnic "Andrei Şaguna" din Oradea cu 6,25%.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri