Limba coreeană, predată în Oradea de un coreean stabilit în oraş

Data publicării:
coreeana

În timp ce majoritatea românilor care vor să înveţe o limbă străină aleg dintre engleză, germană sau franceză, alţii îşi încearcă puterile cu limbi mai... exotice. Aşa cum o fac, de exemplu, cei câţiva orădeni care studiază coreeana. De două ori pe săptămână repetă cuvintele şi învaţă dialoguri alături de un vorbitor nativ, stabilit în Oradea. Unii o fac în speranţa că vor ajunge să studieze în Coreea, iar alţii din pasiune.

În fiecare zi de luni şi joi, tineri şi adulţi îşi dau întâlnire la cursul de coreeană. Profesor le este un coreean veritabil, stabilit acum 7 ani în Oradea, unde conduce o tipografie.

"Mulţi români m-au întrebat dacă sunt dispus să îi învăţ limba coreeană, aşa că am făcut un grup, am căutat studenţi şi astfel m-am implicat activ în societate", spune Cheon Seongryong.

Printre cei care au învăţat să citească şi să scrie în coreeană se numără şi Naomi Gherman. Ea frecventează cursul de patru ani.

"A început ca şi pasiune, după care am început să o dezvolt în diferite domenii, iar acum doresc să merg mai departe la Facultatea de Coreeană- Engleză din Cluj. Chiar dacă este limbă asiatică consider că e destul de uşor de învăţat."

Alţii s-au înscris la curs din dorinţa de-a învăţa o limbă diferită de cele europene.

"Voiam să învăţ o limbă străină de care nu am mai auzit niciodată şi întâmplător am dat de limba coreeană. Trebuia să învăţăm 140 de caractere, limba română are 33 de caractere şi a fost dificil până am învăţat alfabetul", spune Monica Pop.

"Am învăţat alfabetul singură şi am aflat de la o prietenă de cursuri şi am tot venit de 2 ani şi jumătate, aproape trei", povesteşte Octavia Blaga.

Datorită acestui curs, Delia Eghedi a ajuns tocmai în Seul. Studentă a Facultăţii de Coreeană-Engleză din Cluj- Napoca, tânăra a plecat cu bursă la Universitatea Dongukk din Coreea de Sud. 

"- Am reuşit să iau punctaj maxim la Cluj."
- Crezi că dacă nu frecventai cursul ţi-ar fi fost mai greu să ajungi la facultate în Cluj?
- Da, mult mai greu pentru că nu ştiam atâtea din limbă şi eram mult mai greu să învăţ singură."

Jackie, cum îi spun cunoscuţii profesorului Cheon Seongryong, este mândru că elevii săi reuşesc să înveţe repede o limbă necunoscută lor.

"- Sunt foarte fericit să împărtăşesc celor de aici din cultura noastră.
- Se descurcă?
- Da, sunt oameni foarte inteligenţi şi învaţă repede."

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri