Lipsa trotuarelor din localităţile tranzitate de drumurile naţionale, pericol public

Data actualizării: Data publicării:
trotuare

Tragedia de săptămâna trecută, din Salonta, unde o femeie şi nepoata sa au fost ucise de un camion în timp ce mergeau pe marginea drumului, s-ar putea repeta oricând. Asta pentru că în multe din localităţile aflate de-a lungul drumurilor naţionale nu există trotuare. Oamenii sunt obligaţi, astfel, să circule la o palmă de maşini şi riscă oricând să fie loviţi. În schimb, autorităţile dau vina pe lipsa banilor.

Mulţi localnici strãbat cele câteva sute de metri de acasã pânã în centrul comunei Drãgeşti pe marginea drumului naţional 76, unul dintre cele mai aglomerate din Bihor. În zonã nu existã un trotuar, aşa cã îşi asumã riscul de a fi oricând loviţi de o maşinã.

Aşa s-a întâmplat sãptãmâna trecutã, în Salonta, unde o femeie şi nepoata ei care mergeau pe marginea drumului au fost ucise de un camion scãpat de sub control.

"- Cum ne ferim? Ne ferim adicã, mergem pe dunga asta albã.
- Riscaţi, practic.
- Riscăm", confirmă un localnic din Drăgeşti.

"Vine o maşinã, îl loveşte, moare aici. Dacã ar face trotuar cineva, dar nu face nimeni", se plânge altul.

Explicaţiile viceprimarului de Drăgeşti, Marcel Todor: "La drumul naţional nu avem posibilitatea sã le facem trotuar, întrucât nu-i competenţa noastrã. La fel şi la drumul judeţean, la drumurile comunale - nu avem posibilitate materialã."

Mai precis, pentru drumurile din comunã edilii au alocat în acest an 800 de mii de lei. Sunt insuficienţi pentru a începe lucrãrile la cei 10 kilometri de trotuare care i-ar feri pe localnici pe pericolele traficului tot mai aglomerat.

În schimb, la numai câţiva kilometri distanţã, pe acelaşi DN76, în comuna Ceica, autoritãţile au reuşit sã includã în proiectul unei mici parcãri şi amenajarea unui trotuar.

Responsabilii din cadrul Companiei de Drumuri şi Autostrãzi susţin cã în proiectul reabilitãrii drumului naţional 76, între Oradea şi Beiuş, e cuprinsã amenajarea de trotuare. Acestea vor fi construite în etapa a doua a proiectului, care va fi licitatã sãptãmâna viitoare.

"Noi am prevãzut trotuare în toate localitãţile. Unde nu va exista trotuar este acolo unde între rigolã şi proprietate sau gard nu ne permite spaţiul", susţine Eugen Cecan, directorul DRDP Cluj.

Potrivit Codului Rutier, pietonii accidentaţi dupã ce au traversat prin locuri nepermise poartã întreaga responsabilitate. Anul trecut, în astfel de evenimente petrecute în Bihor au murit trei persoane şi opt au fost grav rãnite. Alte 10 au suferit rãni uşoare.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţã
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri