Liste de aşteptare până în 2018 pentru băimărenii care vor investigații RMN la Spitalul Judeţean Maramureş

Data publicării:
liste RMN

Aveţi nevoie de o examinare RMN, decontată de Casa de Asigurări de Sănătate? Atunci trebuie să așteptați până anul viitor. Acesta este răspunsul pe care îl primesc pacienții care solicită o astfel de investigație la Spitalul Județean din Baia Mare. Lista de programări este completă pentru acest an, iar planificări se fac acum doar pentru 2018. De vină pentru această situație, spun reprezentanții spitalului, sunt fondurile insuficiente, dar și numărul mare de cereri.

Daniela Hoban s-a prezentat la Spitalul Județean din Baia Mare ca să se programeze pentru o examinare RMN. A rămas fără cuvinte când i s-a spus că va fi trecută pe o listă de așteptare pentru anul viitor.

"- Deci programările pentru RMN pentru anul acesta sunt făcute, doar liste de așteptare pentru anul viitor avem.
- Nu pot să cred!"

"Aș putea comenta?! Nu știu ce aș avea de spus. E ceva inadmisibil, inadmisibil. Să fii programat, hai o lună, hai două luni…dar pentru anul viitor?! Mi se pare inadmisibil", repetă Daniela Hoban.

"Pacienții sunt trecuți pe lista de așteptare și, de pe lista de așteptare, când s-au comunicat fondurile, pacienții sunt sunați și li se comunică când sunt programați", explică Anca Făt, registrator medical Radiologie.

O jumătate de an a așteptat Ioan Chiș pentru o investigație RMN la coloană.

"- Pentru hernie de disc...am făcut investigații, mi-a fost necesar RMN-ul neapărat.
- De câtă vreme așteptați?
- De prin decembrie anul trecut.
- Și?
- Acum mi-a ajuns rândul."

Medicii au explicații pentru această situație.

"Solicitările pentru RMN sunt în continuă creștere. Fondurile alocate de la Casa de Asigurări sunt insuficiente, motiv pentru care lista de așteptare este foarte lungă", susţine dr. Teodora Zăgreanu, medicul-șef al laboratorului de radiologie.

"La nivelul județului Maramureș avem în contract cu noi 3 furnizori pentru investigații RMN. Unul este Spitalul Județean, doi sunt privați", a anunţat Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureș.

În medie, din fondurile decontate de CAS, la Spitalul Județean din Baia Mare se efectuează doar 80 de investigații RMN pe lună. Astfel, ultimii din cei 700 de pacienți înscriși pe listă începând din martie, când au fost alocați banii pentru acest an, vor fi investigați abia în ultimele zile din an.

"Sunt multe nemulțumiri din punctul acesta de vedere. Pot să înțeleg pacienții dar, din păcate, sumele sunt limitate, limitative, nu putem să modificăm acest lucru", a precizat Sorina Pintea, managerul Spitalului Județean Baia Mare.

Cei mai multi dintre pacienții care au nevoie de o investigație RMN suferă de afecțiuni lombare, cerebrale sau leziuni ortopedice.

"E foarte, foarte grav pentru că sunt atâția oameni care au nevoie de RMN și, daca nu au posibilitate, ce fac", se întreabă un pacient.

Contra cost, o investigație RMN poate ajunge de la 350 de lei la coloana lombară până la 580 de lei pentru examinarea de craniu cu substanță de constrast. Pentru investigațiile radiologice în luna mai, Spitalul Județean din Baia Mare are alocați aproape 140 de mii de lei, în vreme ce fondurile pentru luna noiembrie sunt de aproape 4 ori mai mici.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri