Lucrări abandonate din lipsa banilor. Zeci de comune din Bihor aşteaptă fonduri pentru proiectele de infrastructură

Data publicării:
lucrari oprit 191214

Comuna Lăzăreni, judeţul Bihor. Aflată la doar 20 de kilometri de Oradea, localitatea nu are nici canalizare, nici apă curentă. Introducerea conductelor de apă a început acum şase ani, dar lucrarea nu e gata nici acum. Ţevile zac abandonate, iar localnicii au încetat să mai spere că vor avea curând apă la robinet.

"S-au pus aceste ţevi, dar nu ştiu dacă-s legate între ele sau nu. Este un capăt şi acolo, un capăt mai încolo. Şi apoi o să dea drumul la apă, nu ştiu în ce an", spune un localnic. 

"Mă gândesc că va mai dura ani până când se vor termina sau rămân aşa."

Primarul din Lăzăreni spune că lucrările sunt aproape gata, dar nu au fost terminate pentru că firma constructoare a intrat în faliment. Ca ghinionul să fie complet, edilii trebuie să restituie o parte din banii primiţi în acest an pentru finalizarea proiectului.

"Aşteptăm o sentinţă şi din această cauză suntem blocaţi, urmând ca în cursul anului 2015 să putem face recepţia şi să finalizăm procesul de alimentare cu apă", transmite Cristian Paul, primarul comunei Lăzăreni.

Lipsa banilor a afectat lucrările de infrastructură care se fac în 80 din cele 90 de comune din Bihor. Potrivit contractelor încheiate între primării şi Ministerul Dezvoltării, plata trebuia făcută de Guvern. O parte din bani nu au mai ajuns în conturile primăriilor, aşa că lucrările s-au oprit. Unele, după un deceniu de muncă.

""Aceste contracte au, totuşi, o vechime. Multe dintre ele au grade de execuţie aproape de finalizare: comuna Avram Iancu, stadiu fizic executat de 98 la sută, în aceeaşi măsură comuna Rieni, comuna Nojorid", a precizat Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Bihor.

Ca să nu piardă şi ceea ce au făcut până atunci, unii primari au plătit lucrările din bugetul local. Au mizat că vor primi apoi banii de la Guvern, dar au rămas doar cu speranţa.

S-a întâmplat în Nojorid, unde un drum de 4 kilometri a fost asfaltat cu banii primăriei, la doi ani de la începerea lucrărilor.

"Dacă în 2014 nu puneam aşternutul de asfalt, acest drum se strica şi necesita alte cheltuieli", explică Mircea Crainic, primarul comunei Nojorid.

Din banii cheltuiţi, primăria a primit de la Guvern doar 100 de mii de lei. Aşa a mai rămas de plătit către constructor o datorie de 900 de mii de lei. În cazul altor firme, tocmai aceste restanţe le-au adus sfârşitul.

"Având în vedere că nu sunt finanţate, respectate contractele la termene, duce la un lanţ de neplată între firme, ceea ce face ca unele dintre ele să intre chiar în insolvenţă sau faliment", susţine Ioan Mintaş, prim-vicepreşedintele CNIPMMR.

Primarii recunosc că nu pot decât să spere că vor primi cândva banii necesari terminării lucrărilor. Mai bine mai târziu, decât niciodată...

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri