Lumină mai ieftină în Piața Unirii din Oradea. Becurile tip LED vor aduce o economie de 25% la factura de electricitate

Data publicării:
piata unirii

În Piaţa Unirii a fost instalat deja un stâlp de iluminat care funcţionează pe noul sistem, iar lângă biserica Sfântul Ladislau au fost montate spoturile din pavaj. Imediat ce lucrările o vor permite, va fi montat întregul sistem de iluminat din zonă, care are garantată o durată de funcţionare de aproximativ o sută de mii de ore.

"Am optat pentru varianta corpurilor cu LED, deoarece acestea sunt mai economice, consumă circa 25% din consumul unui corp de iluminat clasic, pe sodiu. Au şi o durată de viaţă semnificativ mai îndelungată", explică Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

Piaţa Unirii va fi iluminată de 52 de stâlpi, dintre care mai mult de jumătate vor fi de mari dimensiuni. În zona celor două fântâni vor fi instalate corpuri speciale, iar copacii din piaţă vor fi iluminaţi arhitectural.

"Stâlpii în sine au un cost al lor: variază între 500 şi 600 de euro pe bucată. Corpurile de iluminat pe bază de led, care sunt soluţie standardizată, pot să ajungă la 450 de euro pe bucată", spune Ioan Maghiar, de la Direcția de Dezvoltare din Primăria Oradea.

Autorităţile locale au în plan să schimbe tot sistemul de iluminat stradal din oraş. Asta ar aduce o economie de peste o jumătate de milion de euro pe an. Lucrările de reabilitare a Pieţei Unirii ar trebui să fie gata până la sfârşitul lunii decembrie.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri