Maghiarii au ieşit din nou în stradă, împotriva taxei pe internet

Data publicării:
protest Ungaria 291014

Aşa-numita taxă pe Internet a adunat zeci de mii de oameni în centrul Budapestei. Protestatarii spun că adoptarea unei asemenea măsuri înseamnă abonamente mai scumpe şi cer guvernului să renunţe la idee.

"Organizatorii spun că aici sunt 20.000 de oameni. Blochează podul Erzsebet din Budapesta. Oamenii scandează lozinci împotriva guvernului, cu telefonul în mână", a observat Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea.

Protestatarii adunaţi în capitala Ungariei susţin că prin adoptarea taxei pe Internet, premierul Viktor Orban vrea să restricţioneze accesul populaţiei la informaţie.

"Există un slogan foarte bun, folosit în 1989 pe un banner de către Deutsch, Kover şi Orban (liderii revoluţiei maghiare, n.red.) pe care scria că am venit cu flori şi nu cu tancuri. Noi acum am venit cu wi-fi, nu cu tancuri."

Taxa este inclusă în proiectul de buget pe 2015 şi i-ar putea obliga pe furnizorii de servicii de internet să plătească 50 de eurocenţi, adică aproximativ doi lei, pentru fiecare gigabit de date.

"E o idee proastă. Dar nu e singura lor idee proastă. Sunt aici pentru că eu cred în acest protest şi pot să-mi aduc aportul. Eu cred că limitează oamenii și totodată limitează libertatea presei."

Sute de poliţişti au împânzit bulevardele din capitala Ungariei, pentru a preveni violenţe de felul celor care au avut loc la finalul săptămânii trecute. Atunci, mai mulţi protestatari au mers la sediul partidului de guvernământ din Budapesta şi au spart geamurile de la intrare iar şase protestatari au fost reţinuţi.

Reporter: Yvette Mîrza
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri