Mai multe indicatoare din Munţii Bihorului au fost smulse ori vandalizate

Data publicării:
1 St lpul furat

În urmă cu o lună, un orădean se afla în munţii Bihorului, cu familia, când a văzut un cioban care luase un stâlp de marcaj turistic. Era chiar indicatorul cel mai important din zonă, care arăta direcţiile în care se află cele mai importante destinaţii pentru turişti.

"În şaua Bohodeiului am văzut ciobanul de la stâna respectivă cum trăgea stâlpul după el. Am scos aparatul şi am făcut fotografia. Dar, cum a văzut aparatul, s-a întors şi a abandonat stâlpul respectiv."

Salvamontiştii s-au îndreptat imediar spre locul indicat de turist. Ştiau că în lipsa unui indicator drumeţii se puteau rătăci foarte uşor.

"E un nod de bifurcaţie a mai multor trasee. Traseu foarte dificil, pe care dacă nu îl abordezi pe traseul turistic se pot produce accidente foarte grave, ca anul trecut, când un turist maghiar a căzut în gol 80 de metri", spune Mircea Petrescu, de la Salvamont Bihor.

Nu a fost singurul marcaj distrus. Câteva sute de metri mai încolo, alt indicator a fost vandalizat.

"Indicatorul din Şaua Poieni este pus la pământ aproape în totalitate; pe el se văd şi acum urmele lanţurilor, folosite de cei care au încercat să îl scoată din pământ şi să îl fure. În plus, aceste săgeţi care ar trebui să îi ajute pe turişti, acum indică direcţia greşită", a descoperit Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea.

Salvamontiştii au găsit mai multe zone în care indicatoarele turistice au fost distruse sau furate."Înspre Padiş tot aşa, zonă fără pădure unde erau 6 stâlpi metalici, deja au dispărut doi stâlpi şi pe aceia i-am înlocuit cu brazi uscaţi", spune Mircea Petrescu.

Persoanele care sunt surprinse că fură indicatoarele turistice riscă să fie amendate ori chiar să ajungă după gratii.

Reporter: Yvette Mîrza
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri