Mai mulţi orădeni acuză Primăria că nu-i lasă să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire a oraşului

Data publicării:
BETA debransare

Familia Dejeu din Oradea are în grijă de mai bine de opt ani un apartament al unuia dintre copiii plecat la muncă în străinătate. Pentru că factura la încălzire este prea mare, au vrut să debranşeze caloriferele. Au cheltuit 1700 de euro pentru a aduna toate aprobările necesare. La final, angajaţii de la termoficare le-au spus că un regulament adoptat de Consiliuli Local Oradea nu le mai permite să se debranşeze.

"Am făcut proiectul, am făcut memoriul tehnic, am făcut instalaţia electrică separat pentru fiecare radiator în parte. Când a fost dosarul gata, ne-au dat răspuns că nu se poate face. Asta ne deranjează foarte mult", spune Mihai Dejeu.

"Ne obligă să băgăm banii în buzunarul celor de la CET, care dau încălzirea. Ne poate obliga? Cred că nu!", susţine Maria Dejeu.

"Există un articol care spune că, dacă înainte de intrarea în vigoare a acestui regulament - care a însemnat anul 2010 decembrie, prin hotărârea de consiliu local 866 - nu s-a mai produs vreo debranşare într-un imobil, atunci nu se mai admite ca să se debranşeze ulterior", explică Ilisei Eustafie, purtătorul de cuvânt al societăţii Termoficare Oradea.

Oamenii spun că administraţia locală nu i-a anunţat de la început că nu se pot debranşa, ci i-au îndrumat să obţină toate aprobările. Au mers în audienţă la viceprimar, dar nu au rezolvat nimic.

"Ni s-a spus că dacă nu ne convine, să vindem apartamentul. Pentru noi asta nu este o soluţie, pentru că apartamentul s-a cumpărat cu mari sacrificii", spune Maria Dejeu.

Reprezentanţii Primăriei Oradea susţin că au o politică de păstrare a numărului de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire unde se fac investiţii de 100 de milioane de euro. Din acest motiv nu mai este permisă debranşarea.

"Aşa fiind strategia care a fost avută în vedere. Iniţial a ţinut cont de faptul că un sistem în care se investeşte masiv şi în care se va reabilita trebuie să aibă şi beneficiari. În plus, debranşarea crează probleme şi pentru proprietarii alăturaţi", consideră Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

În Oradea există 140 de mii de persoane racordate la sitemul centralizat de încălzire.

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri