Malul stâng al Crişului Repede va fi reabilitat cu 25 de milioane de lei

Data publicării:
reamenajare mal

Rampe pentru pietoni, un ponton şi un trotuar pe sub podul Sfântul Ladislau. Sunt construcţiile care vor fi realizate în cadrul unui proiect de reabilitare a malului stâng al Crişului Repede, între Piaţa Unirii şi Centrul de Calcul. 25 de milioane de lei vor fi investite în lucrările care vor începe în primăvara anului viitor şi vor fi terminate câteva luni mai târziu, în toamnă.

Prima noutate oferită de proiectul de reabilitare este că pe sub podul din centrul oraşului va fi amenajat un trotuar. Drept urmare, în amonte şi în aval vor fi construite două rampe de acces.

"Trotuarul de sus va avea 2,5 metri lăţime şi va avea trei trepte, 60 de centimetri fiecare, pe care vor putea să stea toţi cei care vor să se bucure de luciul apei", spune Mircea Mălan, viceprimar al municipiului Oradea.

Tot în apropierea Podului Sfântul Ladislau va fi construit un ponton, iar treptele vor fi dublate. Proiectul mai presupune consolidarea construcţiei actuale şi restaurarea stâlpilor proiectaţi iniţial, în prezent un pericol pentru trecători.

"Aceste degradări ale lucărilor existente creează pe lângă aspectul de disconfort şi o stare de incertitudine, din punct de vedere al siguranţei", explică Adriana Brehoiu, reprezentanta firmei de proiectare.

"Până la pasarela pietonală se va amenaja întreaga zonă, se va ieşi în consolă, cu partea de trotuar, de promenadă, se va anula trotuarul din partea de sus", a precizat Mircea Mălan, viceprimar al municipiului Oradea.

Edilii spun că vor încerca să păstreze neatins spaţiul verde existent.

"Acei arbori pe care îi vedem acum, acolo, dacă nu o să încurce construcţia în sine se vor menţine. De asemenea, taluzele care vor fi preconsolidate vor fi înierbate", a anunţat Claudiu Oros, directorul tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Propunerea trebuie să treacă mai întâi prin Comisia de Urbanism, unde ar putea suferi modificări.

"Proiectul de consolidare şi modernizare a malului stâng al Crişului Repede va debuta în primăvara anului viitor. Acesta va dura doar câteva luni astfel că în toamna lui 2017, orădenii se vor putea plimba liniştiţi şi în siguranţă pe acest tronson care începe aici la Podul Sfântul Ladislau şi se încheie la Centrul de Calcul. Valoarea totală a proiectului este de 25.000.000 de lei", a transmis Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

Din suma totală, 18 milioane de lei vor fi achitaţi de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri; restul reprezintă contribuţia municipalităţii.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri