Mame înainte de vreme. Anul trecut, 42 de bihorence au devenit mame înainte să împlinească 18 ani

Data publicării:
mame tinere 250414


- Am 16 ani și am născut o fetiță.
- Ce spune familia? Te vei întoarce acasă?
- Da, se bucură.
- Despre metodele contraceptive ai auzit? Ai vrea să recurgi la ele?
- Nu vreau.

Un răspuns simplu, direct, lămurește situația în care a ajuns această tânără. Ca ea au gândit zeci de copile, care au devenit mame înainte de împlinirea vârstei majoratului.

"În anul 2013 au fost 42 de nașteri, cea mai tânără mămică are 12 ani", confirmă dr. Daniela Jula, medic planificare familială la Maternitatea Oradea.

- E prima naștere?
- Nu, a doua.
- Ce ai mai născut?
- Fetiță.
- Câți ani are?
- Un an și jumătate. 

În schimb, 214 tinere din Bihor au decis anul trecut să facă un avort. Nu mai puțin de patru adolescente care nu au împlinit 15 ani vin zilnic la ambulatorul Maternității din Oradea să se intereseze cum pot să facă un avort. Sociologii au explicații pentru decizia tinerilor de a-și începe devreme viața sexuală.

"Este perioadă de maxime căutări, este perioada în care tinerii să-și găsească identitatea, doresc să fie originali, dar pe de altă parte ei se copiază unii pe alții. E ca un fel de întrecere între ei. Vor să-și dovedească unul altuia ceva", explică sociologul Adina Lazăr.

În lipsa unei educații sexuale, discuțiile despre viața intimă sunt încă un subiect tabu. Așa că mulți adolescenți își caută răspunsuri pe internet sau la prieteni. 

Specialiștii atrag atenția că începerea prea devreme a vieții sexuale poate lăsa urme adânci, fizic și psihic.

"În plan emoțional, putem vorbi despre anumite tulburări, care pot pot apare și care pot afecta toată viața lor de adult. Se poate întâmpla ca ei să nu mai aibă o viață sexuală normală."

Deși 98% dintre români cunosc metodele contraceptive, numai un sfert dintre ei folosesc o metodă pentru evitarea unei sarcini nedorite. În Bihor, este cunoscut cazul unei femei de 36 de ani, care a născut 7 copii și a făcut 20 de avorturi.

reporter: Nicoleta Farcaș
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri