"Mândru să fiu fermier", un program pentru elevii liceelor agricole

Data publicării:
legatura licee fermieri

Totul despre agricultură, încă de pe băncile liceului. Elevii Liceului Tehnologic din Salonta, alături de alte şapte şcoli din ţară, sunt înscrişi într-un proiect care îi pune în contact direct cu fermierii locali. Asta pentru ca tinerii să-şi facă o idee despre ce ar putea să facă după absolvire, iar agricultorii să încerce să-şi găseacă viitori angajaţi încă din băncile şcolii.

Proiectul „Mândru să fiu fermier" este o colaborare între fundația World Vision România și alte organizații non-guvernamentale, menit să ajute liceenii să redescopere pasiunea pentru agricultură.

"Încercăm să strângem legăturile între liceele agricole și mediul de afaceri local, autoritățile locale, astfel încât liceul să fie sprijinit și să își câștige o reputație în comunitate", a explicat Crenguța Bărbosu, manager de proiect World Vision România.

Programul se desfășoară în opt licee agricole din țară și se bazează pe parteneriatul dintre școli și fermieri.

"Elevii își desfășoară practica la agenții economici din zonă. Avem norocul că suntem primiți cu brațele deschise. Noi suntem în proiect cu fundația World Vision de câțiva ani. Fundația World Vision încearcă să promoveze liceele agricole, ceea ce, din păcate, nu face Ministerul Agriculturii", susţine Adrian Szatmari, directorul Liceului Tehnologic nr.1 din Salonta.

Fermierii încep să fie din ce în ce mai atenţi la absolvenţii de licee tehnologice, în condiţiile în care criza personalului calificat din agricultură începe să se facă simţită.

"Vom avea o gravă problemă în următorii ani când mecanicii agricoli pe care îi avem undeva la 50, 55 de ani, 60 chiar, vor ieși la pensie. Dacă nu vom avea sprijinul Liceului Agricol, liceul de profil, vom avea grave probleme", consideră Alin Torj, fermier.

Liceul din Salonta deține 28 de hectare de teren agricol, 25 de vaci și 110 oi. Laptele de la vaci merge la o firmă din județ, iar banii sunt reinvestiți în activitățile liceului.

"Din păcate, ar trebui un pic și cei din Ministerul Agriculturii să investească în fermele didactice. Suntem excluși de la orice proiect din agricultură, nu este prinsă în legislație ferma didactică", spune directorul Liceului Tehnologic nr.1 din Salonta.

Această campanie își propune să îi facă pe tineri să lucreze în domeniul agricol și chiar să își dezvolte o afacere proprie.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri