MARAMUREŞ. Autorităţile din Baia Mare vor să reabiliteze cele 18 ateliere ale Coloniei Pictorilor

Data publicării:
pictori bm

"Baia Mare e un oraș al artelor. Întotdeauna vei găsi aici un artist gata să îți facă portretul sau altul care încă mai visează la cerul albastru", a observat Diana Grad, reporter Digi24 Oradea.

Cerul albastru a devenit în timp o adevărată legendă printre artiştii care vin în Colonia Pictorilor din Baia Mare.

"Toamna, când dealul este galben, iar cerul este senin, albastrul cerului devine mult mai albastru datorită prezenței galbenului și a oranjului, iar albastru face ca dealul să pară un deal în flăcări", explică Nicolae Suciu, artist.

Printre poveştile despre întâlnirile cu maeştri ai penelului ori despre tainele artei, una atrage atenţia: cea a clădirilor păzite de copaci, ridicate pentru a găzdui atelierele artiştilor. Primele două construcţii au fost amenajate la început de secol XX, pe locul unde se adunau studenții şcolii particulare de pictură Simon Hollosy din Munchen. Lucrările au fost plătite cu bani obţinuţi din impozite locale pe băuturi alcoolice. În deceniile care au urmat au fost ridicate alte clădiri, iar în anii '60 o fostă clinică a fost transformată într-un complex de șase ateliere. Acum sunt 18 astfel de construcţii.

"Artiștii își aveau nu numai atelierul, ci și locuința în colonie. Așa erau proiectate atelierele. Presiunea fiind mare, atelierele fiind puține, noi am recurs la această transformare", spune Ioan Anghel Negrean, artist.

Astfel, artiştilor li s-a permis doar să creeze, nu să locuiască în colonie. În timp, s-a format o comunitate cosmopolită de creatori, printre care s-au numărat pictori și sculptori de renume. Margit Pogany, muza lui Brâncuși, e doar un exemplu din cei 4 mii de artişti care au trecut de-a lungul anilor prin colonia din Baia Mare.

Colonia Pictorilor se află acum în centrul unui proiect de reabilitare propus de autorităţi şi Uniunea Artiștilor Plastici. Lucrările sunt programate să fie terminate în 2016.

"Un proiect de reabilitare al Coloniei propune un centru de artă contemporană, ateliere și spații de creație pentru artiști băimăreni și pentru artiștii rezidenți", a declarat Laura Ghinea, președinta Uniunii Artiștilor Plastici Baia Mare.

Colonia Pictorilor atrage anual sute de turiști ce treg pragul atelierelor. Vizitatorii asistă la naşterea unor opere de artă sau le admiră în cadrul expoziţiilor organizate aici.

Reporter: Diana Grad
Operatori: Tiberiu Catrișcău, Krisztian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri