MARAMUREŞ. Lacul cu chip de om şi nume de sfânt

Data actualizării: Data publicării:
lacul Gavril

Îl cheamă Gavril, are aproape 30 de metri adâncime și se întinde pe două hectare și jumătate. Vorbim despre un lac din Maramureș, însă nu unul oarecare, ci unul care, privit de sus, are chip de om. Dincolo de forma antropomorfă care îl face unic în Europa, lacul combină apa sărată cu apa dulce. Locul este o oază de relaxare pentru zecile de mii de turiști care ajung an de an în Ocna Șugatag.

"Dacă ne uităm bine, ar cam semăna. Acolo ar fi așa, cam nasul așa, aici capul...deci, destul de bine se vede așa și partea aia de acolo, o subțietură ca și un gât și prelungirea încolo cu umerii", este descris lacul de către un localnic.

Dacă văzut de-aproape aduce deja a chip de om, privit de sus lacul seamănă izbitor de mult cu profilul unui bărbat. Gavril s-a format în mod natural prin surparea unei foste mine de sare în urmă cu peste 6 decenii.

lacul Gavril Ocna Sugatag
foto: Google Maps

"Lacul Gavril, unic în Europa, are adâncimea de aproximativ 30 de metri şi, văzut de sus, are forma unui cap de om", spune Anuța Hotea, proprietara unui complex turistic.

"Sigur că vine lumea să vadă. Îi atrage încoace, stau la pensiunile și hotelurile din Ocna Șugatag și fac drumeții în zonă", susţine Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Şugatag.

Dincolo de forma antropomorfă care stârnește curiozitatea turiștilor, Gavril este și cel mai mare lac antroposalin din România, cu o suprafață de aproape 2 hectare și jumătate.

"Nu m-am uitat chiar atent să vad cap de bărbat, dar îmi pare rău că nu mi-am adus niște bețe de pescuit să pescuiesc", spune un turist.

Și chiar poate să facă acest lucru pentru că la suprafață lacul are un strat consistent de apă dulce care asigură mediul ideal pentru mai multe specii de pești precum crapul, știuca sau șalăul. În schimb, "apa sărată de dedesubtul apei dulci se scoate și se folosește pentru tratamentul celor care vin în Ocna Șugatag", explică primarul comunei.

Anual, în cele peste 40 de pensiuni și hoteluri din localitate, ajung aproximativ 50 de mii de turiști. Cei mai mulți vin pentru apa sărată despre care se spune că ar face minuni.

"Eu, care nu puteam să pun mâna pe pulpa piciorului, nici medicul nu putea să îmi pună mâna, după 7 zile mă duc și... E o binefacere totală", spune un turist.

"- Am venit aici pentru o săptămână.
- De ce?
- Facem tratament.
- Și cum vă simțiti după tratament?
- Foarte bine, foarte bine. După a treia zi deja ne simțim bine."

Dacă în pensiunile din zonă prețurile de cazare pornesc de la 60 de lei pe noapte - cu acces la piscinele cu apă sărata, căsuțele din zona lacului Gavril pot fi închiriate cu 80 de lei pe zi. Pentru pasionații de pescuit taxa este de 20 de lei pe zi și tot cu aceeaşi sumă turiștii se pot bucura de o ora de plimbare pe lac cu hidrobicicleta.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri