MARAMUREŞ. Lipsa asociaţiilor de locatari întârzie reabilitarea termică a 30 de blocuri din Cavnic

Data actualizării: Data publicării:
reabilitare cavnic

Dezinteresul locuitorilor unui oraș din Maramureș pune în pericol un proiect de 4 milioane de euro. Este vorba despre reabilitarea termică a 30 de blocuri din Cavnic. Deşi primăria a plătit 600 de mii de lei pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, cererea de finanţare nu poate fi depusă din cauza lipsei asociațiilor de locatari, condiţie impusă de lege. Termenul limită expiră în 6 săptămâni.

„Discutăm despre subsolurile tehnice care vin reabilitate, despre șarpante; acoperișurile care vin schimbate în totalitate, inclusiv hornurile”, explică Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic.

Acestea sunt modificările care ar urma să fie aduse unuia dintre cele 30 de blocuri cuprinse în proiectul de reabilitare termică din Cavnic. Pentru asta însă, legea prevede ca fiecare bloc să aibă propria asociație de locatari care să depună la primărie o cerere de acces în program.

„Fără această cerere, consiliul local nu poate să aprobe începerea lucrărilor și aprobarea de fonduri și depunerea cererii de finanțare pentru respectivul bloc”, susţine primarul Petruţ.

Din cele 30 de blocuri care totalizează peste 700 de locuințe, doar 9 au început demersurile pentru înființarea asociațiilor de locatari.

„Suntem pe ultima sută de metri. Va trebui să primim avizul tribunalului, după aceea o să venim și o să depunem cerere la primăria Cavnic”, spune un locatar.

„Eu aș fi vrut și sunt de acord să facem, dar cine?! Nu vrea nimeni să își ia răspunderea.”

Valoarea proiectul de reabilitare termică a blocurilor se ridică la 4 milioane de euro. Jumătate din această sumă vine din fonduri europene, o treime reprezintă contribuția autorităților locale, iar diferența de 20 de procente va fi achitată de proprietarii de apartamente.

„Termenul limită este până în noiembrie. Dacă nu ne mobilizăm și dacă cetățenii nu se mobilizează, riscăm să pierdem proiectul. Primăria a finalizat toate documentele care țineau de primărie și de consiliul local”, atrage atenţia primarul orașului Cavnic.

Edilul le transmite locatarilor că, în final, aceştia nu vor fi nevoiți să plătească nimic în plus. Asta datorită unei legi care acordă până la 40% reducere la plata impozitelor locale pentru blocurile reabilitate termic. Astfel, partea care revine beneficiarilor va fi recuperată de autorităţi în timp, chiar din aceste impozite.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri