MARAMUREŞ. Șase muzeografi s-au costumat în războinici pentru o lecție de istorie

Data publicării:
muezografi

"Astăzi sunt Rubobostes, un nobil civil dac, iar in ziua de zi cu zi sunt Marius Ardeleanu, arheolog la muzeul din Baia Mare și membru al asociației culturale Omnis Barbaria."

Marius și alți cinci colegi, la fel de pasionați de istorie, au schimbat hainele moderne cu tunici, coifuri, platoșe, arme și scuturi. Totul pentru o altfel de oră de istorie.

"Această căciulă curbată este specifică dacilor. De asemenea, alte piese pe care numai nobilii le puteau purta sunt aceste piese de argint. Vedeți, cu lanțuri și brose sau agrafe."

Din lumea nobililor daci, elevii au fost duși, pe rând, în lumea războinicilor romani, greci, celți, dar și germanici.

"Aici de față avem un războinic roman, adică un legionar. Această platoșă este, după cum vedeți, formată din benzi de metal. Benzi de metal prinse cu agrafe sau cu întărituri din bronz."

Membrii asociației culturale Omnis Barbaria au reconstituit cu fidelitate toate elementele care alcătuiau portul războinicilor de acum mai bine de 2000 de ani.

"Cu aceste replici putem să îi apropiem pe cei mici sau pe cei mari de lumea antică. Adica ei pot să vadă cât de greu era un scut, cât de greu era un coif, cât de eficientă era sau nu o armă", spune Marius Ardeleanu, arheolog Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

"I-am văzut cum erau cu ochii mari și băteau din pălmi și parcă îi simțeam cu freamătă de entuziasm și trebuie să recunosc că eu însămi am fost emoționată și impresionată", mărturiseşte Călina Nistor, învățătoare la școala din Coaș.

Acțiunea face parte din cadrul proiectului de educație muzeală "Muzeul Viu", pe care Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș îl desfășoară încă din 2005.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri