MARAMUREŞ. Tânjaua de pe Mara - sărbătoarea celui mai harnic om din sat

Data publicării:
tanjaua de pe Mare

A fost mare sărbătoare, duminică, în satul Hoteni din Maramureș. Sute de oameni s-au strâns la un loc pentru a-l sărbători pe Vasile, un tânăr de 28 de ani, declarat în acest an ca fiind primul gospodar ieșit la arat. În cinstea lui, sătenii au cântat și au dansat în cadrul evenimentului "Tânjaua de pe Mara", ajuns anul acesta la ediția cu numărul 49.

"Cel mai harnic hotenar din acest an 2017 în persoana domnului Hotea-Tepei Vasile pe care îl felicit și îi înmânez această frumoasă distincție, dânsului și soției. Le urez multă sănătate, spor la muncă!"

Conform tradiției, veche de aproape o jumãtate de secol, bãtrânii satului sunt cei care stabilesc, an de an, care dintre localnici meritã aceastã distincție.

"Îi urmăresc pe cei care sunt din sat care cât de găzdălău este și, sigur, urmărind pe toți care lucrează, deliberează și spun: da, acest tânăr anul ăsta a ieșit primul la arat, deci pe el îl sărbătorim", explică Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Șugatag.

"- E sărbătoarea ta astăzi.
- Sigur.
- Cum te simți?
- Mândru că sunt cel mai harnic om din sat. M-au pândit și ei au hotărât că sunt primul om din sat", a mărturisit Vasile Hotea-Tepei, cel mai harnic gospodar.

În cinstea lui Vasile, localnicii au încins petrecerea cu mâncare și voie bunã.

"- Avem piept de pui, mici, ceafă de porc, frigărui, cartofi pai, cârnați țărănești.
- Și ce preferă lumea?
- Micii, în general micii", spune Aurelian Marchiș, comerciant.

La eveniment au participat și meșteri populari din județ, care și-au expus creațiile.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri