Marșul mănuşilor albe, la Oradea

Data actualizării: Data publicării:
SURDOMUTI_011016

Zeci de persoane cu deficiențe de auz din Oradea au ieșit sâmbătă în stradă ca să marcheze Ziua Mondială a Surzilor. Purtând mănuşi albe, au încercat să atragă atenția asupra nevoilor cu care se confruntă. Ei susţin că se simt marginalizaţi şi au cerut să le fie respectate drepturile.

Monica Temelie s-a născut într-o familie cu deficiențe de auz și chiar ea se confruntă cu aceeași problemă. Mai bine de două decenii a lucrat pentru o companie de stat, iar acum este pensionată pe caz de boală. Totuși, handicapul său nu o împiedică să ducă o viață aproape normală.

"Organizăm diferite concursuri de sarmale, de clătite, concursuri cu diverse teme, călătorim cu dansuri populare, avem mai multe activități la concursuri naționale."

Alături de Monica, în centrul Oradei și-au dat întâlnire sâmbătă mai multe persoane cu astfel de deficiențe. Împreuna, au vrut să atragă atenția celor din jur asupra problemelor cu care au de-a face în fiecare zi. Toți cei care s-au alăturat acțiunii au purtat mănuși albe.

"Sunt persoane perfect normale ca și noi, dacă ne uităm la ei. Singura problemă este comunicarea: ei comunică într-o altă limbă, în acest limbaj al semnelor și le este greu pentru că atunci când mergem într-o instituție publică poate nici pentru noi nu există răbdare suficientă, darămite pentru ei", susţine Ioana Spătaru, directorul executiv al Asociației Naționale a Surzilor din România, filiala Oradea.

Persoanele cu deficienţe de auz fac eforturi mari pentru a se integra în societate. Cei care au învățat limbajul semnelor recunosc că este greu de însușit.

"Mi se pare chiar în ordine ca ei să vină să-și promoveze limbajul ca să poată să comunice cu ceilalți. Sunt multe semne și trebuie repetat, altfel se uită foarte repede", spune Carina Florin, profesoară la o școală specială.

Participanţii la întâlnire au pornit într-un marş pe Corso, unde au împărţit pliante cu alfabetul românesc şi cu cel al surzilor. S-au oprit apoi în Piaţa Unirii, unde au format un cerc, în semn de solidaritate cu toate persoanele cu deficienţe de auz din lume.
Ziua internațională a surzilor a fost lansată în 1958 și este marcată în ultima duminică a lunii septembrie. În România trăiesc în jur de 25.000 de persoane cu deficienţe de auz.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri