Memorial despre comunism, inaugurat la Oradea

Data publicării:
memorial comunism

O expoziţie permanentă care aminteşte de represaliile comunismului a fost deschisă astăzi în subsolurile cetăţii din Oradea. Memorialul "Rezistenţă şi represiune în Bihor" vorbeşte despre cei încarcerați în lagărele din această zonă şi despre ororile la care au fost supuși pe timpul detenţiei.

Expoziţia memorială este găzduită de zece încăperi din subsolul cetăţii Oradea care amintesc de celulele în care erau încarceraţi deţinuţii politici în timpul comunismului. În şapte din aceste spaţii au fost amplasate prisme pe care se regăsesc numele a peste 120 de persoane, victime ale represiunii.

"Ele sunt un simbol pentru toate celulele care au existat în judeţul Bihor şi vom regăsi informaţii atât despre persoane, despre victime directe ale represiunii, cât şi despre organizaţii sau despre instituţiile represiunii", a explicat Alin Mureşan, directorul general al IICCMER.

Printre cei care au trecut pragul memorialului a fost şi Floare Pandrea. La doar 12 ani, aceasta a fost deportată împreună cu familia, în Dobrogea. În vârstă de 80 de ani, femeia îşi aminteşte cu tristeţe de acele vremuri şi de ororile prin care treceau cei închiși pe nedrept.

"Când veneau vagoanele cu deţinuţi, acolo îi descărca. Şi îi băteau şi se auzea, cum e frigul acela în Dobrogea, crivăţul acela, zăpezile mari şi ziceau, lasă-mă măi, lasă-mă că am copii, am familie şi tot mai încet, până nu se mai auzea nimic."

Cetatea Oradea a fost aleasă să găzduiască acest memorial pentru că între 1944 și 1949, aici a funcționat un lagăr de internare și triere a celor incomozi pentru regimul comunist. Felul în care au fost amenajate spațiile le oferă vizitatorilor ocazia de a afla amănunte despre foștii deținuți și de a citi copii dupa dosarele Securitații.

"Este un spaţiu simetric. La demisol sunt zece celule amenajate, cinci pe o parte, cinci pe cealaltă, iar conceptul memorialului este concentrat în jurul ideii de interacţiune între muzeu şi vizitatori, în sensul că lumina este cea care îi conduce pe vizitatori, sunt într-o permanentă interacţiune", explică arhitectul Maria Tîlvescu.

Mărturiile foştilor deţinuţi indică penitenciarul Oradea ca unul dintre cele mai grele locuri de detenţie din România.

"A fost catalogat ca unul dintre cele mai groaznice închisori din România. Povesteşte unul dintre ei că după ce a bătut în lung şi-n lat toate închisorile din România, mai greu ca la Oradea şi o închisoare mai cumplită decât Oradea nu a mai existat", spune Cristina Puşcaş, muzeograf.

Expoziţia memorială are sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, dar şi a autorităţilor şi sponsorilor locali. Va fi deschisă de marţi până vineri între orele 9:00 şi 17:00.

Reporter: Anca Deac / Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri