Memoriu pentru bani de la Guvern. 13 primari din Satu Mare au cerut bani de echilibrarea bugetului

Data publicării:
memoriu SM 280115

În urma hotărârii de guvern de la începutul acestui an, comuna Lazuri a primit de la Guvern câteva zeci de mii de lei. Primarul spune că banii sunt insuficienţi pentru continuarea celor şase proiecte europene începute anul trecut.

"În loc să primeşti un milion jumătate în completare, care erau strict necesari pentru a continua, primeşti 83 de mii de lei", spune Ştefan Lengyel, primarul comunei Lazuri.

Deşi are peste 5500 de locuitori, comuna sătmăreană Odoreu nu a primit niciun ban după aplicarea Hotărârii de Guvern 14 per 2015. Ca să plătească salariile angajaţilor, să menţină ordinea şi curăţenia, primarul spune că va fi nevoit să majoreze impozitele locale.

"Cum li se pare guvernanţilor ca o comună care a încasat venituri proprii peste 90 la sută să trebuiască să-şi mărească taxele şi impozitele locale ca să poată supravieţui?", se întreabă Dumitru Pop, primarul comunei Odoreu.

"Necesităţi avem, avem. Şi la şcoală şi la grădiniţă. Şcoala pe dinăuntru ar trebui sa o mai renoveze."

Edilii sunt de părere că noua formulă de împărţire a banilor blochează dezvoltarea comunelor mari în favoarea oraşele mici. Din acest motiv, primarii celor mai bogate 10 comune din judeţul Satu Mare şi edilii din Negreşti Oaş, Carei şi din reşedinţa de judeţ au semnat un memoriu prin care cer bani pentru echilibrarea bugetului.

"Noi nu pierdem doar suma aceasta, ci pierdem înzecit suma pe care nu o vom putea acessa neavând suportul material", susţine Silviu Zetea, primarul din Meieşu Aurit, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din Satu Mare.

În schimb, preşedintele Consiliul Judeţean Satu Mare consideră că prin noua reglementare, primăriile şi administraţiile judeţene vor şti pe ce bani se pot baza.

"Să ştii că la începutul execuţiei bugetare ai o sumă fixă, garantată sigur, sută la sută, nu mai eşti la cheremul Consiliului judeţean sau nu mai trebuie să aştepţi o eventuală HG care să-ţi completeze sumele", spune Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

În urma Hotărârii de Guvern 14/2015, dar şi a Legii Bugetului, comunele indiferent de numărul de locuitori sau suprafaţă ar trebui să aibă un buget de cel puţin 1,5 milioane de lei, oraşele mici - şase milioane de lei, iar municipiile 25 de milioane de lei.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri