Meşteşuguri strămoşeşti în inima Apusenilor

Data publicării:
palinca alba

În inima munţilor Apuseni, doi moţi duc tradiţiile strămoşeşti mai departe. Emil Roşca şi soţia lui au moştenit de la bunici un vechi meşteşug - artizanat din lemn în sticlă. Este o muncă migăloasă, pentru care îţi trebuie "o grămadă de suflet şi răbdare", aşa cum spune meşterul.

"Să scăpăm de stres, sa nu ne mai necăjim, lucrăm, facem, cioplim. Suntem moţi şi moţii cu lemnăritul s-au ocupat şi de aceea ducem şi noi tradiţia mai departe", justifică Emil Roşca.

Este vorba de figurine din lemn, montate în interiorul unor sticle, lângă care se pune câte o crenguţă de ienupăr. Apoi sticlele sunt umplute cu pălincă de prune sau de mere, depinde de recolta din fiecare toamnă.

"O troiţă, o cruce, un fel de inscripţii, astea le facem, mori de vânt, portrete, facem şi ai marilor luptători de aici, Horea, Cloşca şi Crişan, Avram Iancu, Vlad Ţepeş, Eminescu. Ce ne vine prin cap noaptea, ziua începem să lucrăm; toamna şi vara mai puţin, dar iarna nu avem ce face, dăm la vite şi coplim."

Pentru această îndeletnicire îţi trebuie foarte multă răbdare şi atenţie, spune tanti Roşca. 

"În casa familiei Roşca veţi găsi zeci de sticle în toate formele şi dimensiunile, în care găsiţi obiecte din lemn făcute de ei înşişi. Pe lângă sticlele cu pălincă, puteţi cumpăra şi traiste făcute tot de ei. Preţurile pornesc de la 20 de lei pentru o traistă şi de la 30 de lei la 200 de lei pentru sticlele cu pălincă", a aflat Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea.

Emil Roşca s-a apucat de cioplit când era copil. Arta a învăţat-o de la bunicul său şi foloseşte şi acum briciul pe care strămoşul său l-a adus din America.

Micul muzeu tradiţional îl găsiţi în satul Curmătura din judeţul Alba. Nu are un orar de funţionare, însă soţii Roşca vă aşteaptă cu drag şi vă servesc chiar şi cu un pahar de pălincă.

Reporter: Yvette Mîrza
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri