Mica Slovacie din România

Data publicării:
BETA slovaci

Sute de slovaci defilează în costume tradiţionale în satul bihorean Valea Cerului, în deschiderea unui festival care menţine vii vechile obiceiuri.

"Fetele poartă cămăși brodate și bluze Avem o rochie, fiecare are altă culoare sunt mai multe culori și șorțul", arată Adriana Cortiș, slovacă din Bihor.

Este al zecelea an în care în Bihor are loc un festival al slovacilor.

"Am reușit să facem ca România sau comuna Suplacu de Barcău, satul Valea Cerului centrul slovacilor din diaspora. Avem slovacii din Franța din Cehia, Serbia, Croația, Polonia, Ungaria și România", spune Adrian Merca, președintele Uniunii Democratice a Cehilor și Slovacilor din România.

"O astfel de inițiativă nu e originală. Ceea ce e original e că într-o localitate aparent măruntă se petrec lucruri demne de a fi puse în evidență", consideră Amet Aledin, subsecretar de stat în cadrul departamentului pentru relații interetnice.

"Își protejează identitatea ca slovaci. Este foarte important pentru ei să poată să cânte, să danseze şi să menţină toată tradiția limbii slovace, a culturii slovace", susţine Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România.

Acum, în România mai trăiesc aproximativ 15 mii de slovaci, cei mai mulţi dintre ei în judeţele Bihor, Arad şi Sălaj.

reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri