Mihai Neşu, lecţie de viaţă

Data publicării:
mihai nesu

Luptător pe teren, luptător şi în afara lui. Fostul fotbalist Mihai Neşu ne oferă tuturor o lecţie de viaţă şi de altruism. El a deschis la Oradea un centru de recuperare prin care îi ajută pe alţii să treacă peste suferinţe pe care el a reuşit să le depăşească. La împlinirea vârstei de 34 de ani, Mihai Neşu a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru copiii cu probleme locomotorii. Până acum, s-au strâns peste 150 de mii de euro din donaţii telefonice.

Un fotbalist blond şi firav, uşor de recunoscut pe teren după cârlionţi dă piept cu adversarii fără să îi pese că sunt mai solizi decât el. Arată mult curaj şi precizie, iar asta i-a adus un transfer de la Steaua Bucureşti la Utrecht în prima ligă din Olanda. A ajuns acolo în 2008 şi după primul sezon a fost declarat cel mai bun fundaş din divizia întâi. Destinul care îi zâmbea s-a întors însă împotriva lui fără explicaţii.

În 2011, un coleg de echipă a căzut peste el la un antrenament. Neşu s-a prăbuşit incapabil să se mai mişte. La spital, medicii îi dădeau o veste cumplită: fractură de vertebră cervicală. L-au operat imediat, dar nu au putut să facă prea multe pentru el. Drama lui a însemnat însă un nou început pentru fostul fotbalist.

"- Mihai să trăiască, Mihai să trăiască, La mulţi ani!
- Hai, Constantin, ia, tu ştii să cânţi? Bravo! Mulţumesc!"

Cei care îi cântă lui Neşu cu câteva zile înainte să împlinească 34 de ani sunt copii cu probleme neuromotorii, asemănătoare cu cele ale fostului fotbalist. Mihai a înfiinţat la Oradea o fundaţie şi un centru de recuperare pentru cei care trec prin necazuri ca ale lui. Între el şi copii s-a creat o legătură unică. Ei sunt motivul pentru care Neşu nu abandonează lupta şi alături de ei găseşte puterea să meargă mai departe.

Alex, năzdrăvanul care i-a cântat "La mulţi ani", s-a născut prematur şi a avut numai 900 de grame. Părinţii au aflat apoi că are o formă de paralizie cerebrala care îi afectează membrele. Starea lui se îmbunătăţeşte văzând cu ochii de când face însă terapie la centrul lui Neşu.

"Progresele lui sunt vizibile, atât în picioare cât şi în mânuţe, este mai vesel, se simte ca într-o familie când venim aici", spune Elisabeta Tunde Nagy, mama lui Alex.

Luca este un alt pacient, iar şedinţele de terapie sunt vitale pentru el. De o jumătate de an, de când vine la centru, se văd şi rezultatele.

"El, de exemplu, înainte nu stătea nici în picioare, nu avea forţă şi de când face Therasuit mult, mult şi verbal, psihic merge foarte bine", povesteşte Lavinia Merţe, mama lui Luca.

Cu ajutorul fostului fotbalist, copiii fac kinetoterapie, logopedie, hidroterapie şi therasuit, un procedeu unic în ţară.

"Practic, therasuit este o metodă care combină mai multe metode de kinetoterapie şi se bazează pe un costum special care este făcut ca o copie după costumul astronauţilor şi îi ajută pe copii să poate face anumite exerciţii pe care fără acest costum nu le-ar putea face", explică Iulia Băcăran, directorul executiv al Fundaţiei "Mihai Neşu".

Progresele făcute de Mihai după accidentul de la antrenament sunt mici. În schimb, energia zilnică a copiilor care trec pragul centrului înfiinţat de el îi dau putere.

"Sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru accidentul acesta şi pentru fundaţia asta care sunt nişte daruri foarte mari, chiar dacă câteodată e greu, foarte greu să lupţi cu boala şi să vezi tot timpul binele, dar aşa când stau seara şi când vin aici şi văd lucrurile frumoase care se întâmplă, sunt foarte recunoscător", spune Mihai Neşu.

Fostul fotbalist ştie cât de importantă este terapia.

"Am observat, din experienţa mea în recuperare, că drumul acesta este lung, foarte lung. Progresele sunt mereu foarte mici, eu nici nu le conştientizem, când vine numai cineva la mine care nu m-a văzut de un an de zile, spune, ce bine mişti mâna aia, ce bine respiri."

Pentru ca şi copiii cu probleme neuromotorii să aibă şanse, Mihai Neşu a lansat o campanie de strângere de fonduri care va dura până la mijlocul lunii mai. Oricine poate dona doi euro fără niciun efort.

"Am ales să facem campania asta prin sms fiindcă mie mi se pare cel mai simplu mod prin care oamenii te pot ajuta, nu necesită timp. E doar un simplu mesaj prin sms la 8838 prin care cei care au încredere în proiectele noastre, ne pot susţine."

Chiar dacă nu va mai străluci pe gazon, Mihai Neşu are acum un alt vis căruia se dedică: să dezvolte centrul de recuperare şi să aducă zâmbet pentru cât mai mulţi copii.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri