Mihai Viteazul, anonimul din centrul Oradei. Pe soclul statuii nu au fost repuse numele voievodului și anii domniei

Data publicării:
statuie mihai viteazul

Statuia lui Mihai Viteazul a fost dezvelită în Piața Unirii din Oradea în 1994. A fost turnată din peste 8 tone de bronz, prin contribuția militarilor din cele 13 unități ale Garnizoanei Oradea.

Monumentul a fost reabilitat o dată cu lucrările de refacere a centrului orașului, în 2015. Autoritățile locale au propus chiar mutarea ei, dar au renunțat pentru că nu au primit avizul de la Direcția de Cultură Bihor. În schimb, nici acum nu au reașezat pe soclul statuii numele voievodului și anii de domnie.

"În lipsa unor date edificatoare, turiștii care ajung în centrul orașului Oradea nu știu cine este personajul de pe statuia din Piaţa Unirii. Ei sunt de părere că este vorba despre un prinț, un fost conducător sau un poet", a relatat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

Herman Hubmann, turist din Austria: "Știu că este un personaj istoric al României, dar nu știu cine este sau ce a făcut pentru această țară. Aș putea să găsesc și pe internet, dar este mai frumos când există o plăcuță."

Philip, turist din Polonia: "(Știi cine este omul de pe statuie?) Da, sigur, Mihai Eminescu.""Cred că este vorba despre un om foarte important pentru România, probabil un rege."

Nici mãcar turiștii români nu știu întotdeauna despre cine e vorba.

"- Cred că este un prinț.
- De ce crezi asta?
- Pentru că are pălărie ca a unui prinț."

"Dacă nu ești foarte atent sau dacă nu ai trecut clasa la istorie, îți este greu."

Direcția pentru Culturã Bihor a cerut municipalitãții sã repunã pe soclul statuii numele și anii de domnie ai lui Mihai Viteazul.

"Este vorba despre acele litere care trebuie puse pe soclul statuii. Nu au fost controverse vizavi de numele personajului reprezentat - este, fără îndoială, vorba despre Mihai Viteazul; nu înțeleg de ce se tergiversează atât", a declarat Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură Bihor.

"Au fost recuperate literele de pe postamentul vechi - acestea se restaurează în prezent și în cel mai scurt timp urmează să fie amplasate pe statuie", dă asigurări Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Autoritãțile locale au fost somate sã repunã și sigiliul care exista pe soclul vechi. Pe acesta erau reproduse simbolurile celor trei provincii istorice unite pentru prima datã în 1600 de Banul Craiovei.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri