Milioane de ferme mici în România. Ţara noastră deţine o treime din aceste exploataţii la nivelul Uniunii Europene

Data publicării:
ferme

O mică fermă deţine şi Ioan Toduţa, care în urmă cu 15 ani a dat apartamentul de la bloc pe o casă la ţară. Bărbatul cultivă legume şi fructe doar pentru familie, iar în gospodărie creşte o vacă şi câteva găini.

"Am avut două, dar de când nu se mai cere pe piaţă consum mare de lapte şi produse lactate, ne-am mulţumit cu una. Programul începe dimineaţa, în jur de 5:30 şi pe zi de vară se termină undeva la 22", spune fermierul.

În România sunt peste 3 milioane de astfel de gospodării. Specialiştii au explicaţii pentru numărul atât de mare de exploataţii:

"Unii supravieţuiesc din aceste activităţi, alţii îşi suplinesc veniturile insuficiente şi într-adevăr contribuie producţia locală la supravieţuirea lor, dacă vreţi, semiurbană sau urbană şi alţii probabil o fac de hobby, de plăcere", este de părere Dacian Palladi, consultant financiar.

Există şi fermieri care fac agricultură şi cresc animale nu doar pentru consumul propriu. Numărul lor creşte de la an la an, iar mulţi atrag fonduri europene ca să-şi mărească exploataţiile. Aşa a făcut Marius Sabău, care a primit un credit nerambursabil de 25 de mii de euro. A cumpărat un teren unde cultivă cereale pentru cele 50 de vaci pe care le deţine. Laptele acestora este vândut unei fabrici de procesare.

"Ca să avem să ne procurăm hrana la animale, să închidem cercul cum ar veni, să reuşim să nu cumpărăm atâtea."

Ca să cumpere utilajele cu care să lucreze terenul pe care-l deţine, inginerul agronom Nicolae Ungur a întocmit şi el un proiect care îi va aduce 40 de mii de euro.

"Intenţionez să achiziţionez un tractor nou, utilaje noi. Deocamdată lucrăm cu un tractor românesc care e cam depăşit şi sprijinul e binevenit."

Măsura privind "Instalarea tinerilor fermieri'' îi poate aduce beneficiarului până la 50 de mii de euro. Numai în prima sesiune din noul Program de Dezvoltare Rurală au fost declarate eligibile aproape 140 de proiecte din Bihor.

"Rolul instalării tânărului fermier este şi acela de-a comasa exploataţiile agricole, de-a reduce, altfel spus, numărul mare de exploataţii agricole pe care le avem la nivel naţional şi de-a crea aşa zisele exploataţii agricole de linie de mijloc", susţine Cristian Buzlea, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bihor.

Acelaşi studiu mai arată că cele mai mari ferme se găsesc în Cehia şi Marea Britanie; cele mai întinse suprafeţe cultivate sunt în Franţa şi Spania.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri