Ministrul Transporturilor, primarul Ilie Bolojan şi şeful CNADNR au semnat protocolul pentru centura metropolitană a Oradei

Data actualizării: Data publicării:
semnare protocol centura Oradea

Ministrul Transporturilor, şeful CNADNR şi primarul Ilie Bolojan au semnat în această dimineaţă protocolul pentru centura metropolitană a Oradei. În valoare de 130 de milioane de euro, proiectul prevede construirea a 20 kilometri de şosea cu patru benzi şi profil de autostradă, din Calea Sântandreiului până în Biharia. Noul drum va lega Oradea de autostrada Transilvania şi va fluidiza traficul greu.

Pe DN1, şosea care traversează şi Oradea, se desfăşoară jumătate din traficul României spre Europa, fapt care aduce poluare şi dificultăţi în circulaţia din municipiu. O spun autorităţile locale, care au propus Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi construirea unei şosele care să ocolească municipiul şi să îl lege de autostrada Borş-Braşov.

"O şosea de legătură a oraşului Oradea pe patru benzi, profil de autostradă, de aproape 20 de kilometri. Ea va fi definitivată în urma procedurilor tehnice din interiorul companiei, plus licitaţia care va fi organizată, este estimată la peste 130 de milioane de euro", a explicat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Noua şosea trece pe teritoriul Oradei şi comunelor Borş, Biharia şi Tămăşeu. Ea va porni de pe Calea Sântandreiului, va trece peste pârâul Peţa şi peste Crişul Repede, iar după ce va intersecta Drumul Expres Arad-Oradea şi un drum comunal, va ajunge la viitoarea austradă Borş - Braşov.

inel de centura Oradea

Pe lângă legarea oraşului la şoseaua de mare viteză, ineul de centură metropolitană va asigura şi fluidizarea traficului din zonă.

"Acest proiect se înscrie în strategia de a conecta marile oraşe la arterele prezente sau viitoare de mare trafic, în acest caz autostrada Transilvania", a declarat Sorin Buşe, ministrul Transporturilor.

Realizat de Primăria Oradea, studiul de fezabilitate a fost predat astăzi ministrului Transporturilor. Pentru ca proiectul să fie realizat trebuie parcurse câteva etape, spune Cătălin Homor, directorul CNADNR: "Prima este să aprobăm indicatorii prin hotărâre de guvern să demarăm acestă activitate de a avea aceşti indicatori aprobaţi. Urmează pregătirea proiectului tehnic şi lucrările propriu-zise programate a fi începute în cursul anului viitor."

Proiectul inelului de centurã metropolitanã este cuprins în Master Planul General de Transport al României şi va fi realizat cu fonduri europene. Potrivit oficialilor guvernamentali, drumul ar putea fi terminat în 2019.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves | Foto: Primăria Oradea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri