Miting pentru familie. 8.000 de persoane au participant la acţiunea organizată de Coaliţia pentru Familie

Data actualizării: Data publicării:
miting familie

În jur de 8.000 de oameni - potrivit unor estimări ale autorităților - au înfruntat ploaia și s-au adunat sâmbătă, în Piața Unirii din Oradea, la mitingul organizat de Coaliția pentru Familie. Au susținut astfel modificarea articolului 48 din Constituție, în sensul că familia să fie definită ca având la bază căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Printre participanții la miting s-au aflat episcopii ortodox și romano-catolic, președintele comunității baptiste din județ, dar și familia Bodnariu, care a fost la un pas să îşi piardă copiii în favoarea statului norvegian.

miting familiefoto: Octavian Haragoș/Digi24 Oradea

Cu umbrele și pancarte în mâini, oameni de toate vârstele s-au strâns în centrul Oradei cu câteva zeci de minute înainte de ora anunțată pentru miting. Organizatorii și-au expus motivul pentru care au inițiat această acțiune.

"Avem o datorie față de copiii noștri care vor veni în fața mormântului nostru și ne vor întreba: de ce nu ați lăsat o legislație clară în care s-a putut interpreta această formulă extraordinar de importantă pentru viitorul acestei țări? Această definire a căsătoriei nu limitează drepturi, nu discriminează pe nimeni", a declarat Ioan Șolea, președintele Coaliției pentru Familie.

"Dorim ca în Constituția României să fie consfințit faptul că familia se întemeiază pe căsătoria liber consfințită între un bărbat și o femeie", susţine Daniel Burtic, organizator al manifestării.

Un referendum în acest sens ar putea fi organizat o dată cu alegerile parlamentare.

Miilor de participanți la miting li s-au adresat episcopul ortodox al Oradei Sofronie Drincec, episcopul romano-catolic Laszlo Bocskei, un reprezentant al episcopului greco-catolic Virgil Bercea și Petru Vidu, preşedintele comunităţii baptiste din Bihor.

"Suntem aici ca să susținem familia în primul rând. Vrem să protestăm împotriva a ce nu nefiresc și nu e normal", a spus un participant.

"Susțin din toată inima ca familia să fie creată din soț-soție. Să se precizeze clar în Constituție."

"O să ajungem în situația în care ne vom plimba cu copiii noștri prin oraș și vor vedea două femei de mână, doi bărbați de mână și ne vor întreba: mami și tati, cum de se întâmplă așa ceva?"

La miting au venit și soții Bodnariu, care le-au mulțumit orădenilor pentru că le-au fost alături când statul norvegian le-a luat copiii pe motiv că cei mici ar fi fost tratați necorespunzător.

"Ne bucurăm foarte mult de o primire caldă în România și ne bucurăm aici și copiii se bucură aici și au exprimat de mai multe ori bucuria prin dorința de nu se mai întoarce în Norvegia", a spus Marius Bodnariu.

Prezent înainte cu o zi la Oradea, ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, s-a referit la inițiativa de modificare a prevederilor constituționale referitoare la familie.

"Este o chestiune delicată pentru toate societățile. În SUA, Curtea Supremă, cea mai înaltă curte din Statele Unite, a stipulat că uniunea între persoane de același sex e permisă în SUA. Am fost impresionat de președintele Iohannis și de comentariile lui la subiect și să spun că părerea sa se potrivește în mare masură cu a mea. Dar la final este decizia oamenilor din România."

Două persoane care au afișat cartoane înscripționate cu cuvântul „Toleranţă” au fost amendate de jandarmi.

tolerantafoto: Facebook Horia Bogdan

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri