Moară măcinată de vreme. Propusă pentru reconversie, Moara Emilia a fost dărâmată cărămidă cu cărămidă

Data publicării:
moara Emilia

Construită în 1884, Moara Emilia măcina anual cinci mii de tone de grâu, iar făina era distribuită de proprietarul său, Jakab Weinberger, în Imperiul Austro-Ungar și în Franța. După naționalizare, moara a intrat pe o pantă de degradării, iar în anii '60 utilajele au fost casate și tăiate. În anii 2000, vechea moară Intra în posesia Primăriei Oradea.

"Consiliul municipal Oradea a luat hotărârea de a o înstrăina, de a o vinde mai exact către un agent economic. Din punctul meu de vedere a fost un semnal foarte clar că primăria nu dorește să investească fonduri pentru reabilitarea acestui obiectiv", susţine Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură Bihor.

Mai mulți arhitecți și diferite organizații au încercat salvarea monumentului.

"La începutul anului 2011 au fost nominalizate trei construcții cu caracter de monument instoric, construcții industriale din Oradea, una a fost moara Emilia, O clădire de acest tip și de această mărime în tot județul alta nu există", îşi aminteşte Istvan Csomortany, inginer.

"Intenția noastră a fost de a-l clasa ca monument istoric în vederea reconversiei. Se știe că reconversia este tranformarea unui spațiu industrial în ceva adaptat locului și cerințelor actuale", explică Angela Lupșea, directorul Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice.

Autoritățile locale au făcut demersurile legale pentru salvarea clădirii, dar specialiștii care au analizat documentele au stabilit că existau probleme de structură ce puteau duce la prăbușirea în orice moment. Din acest motiv, cererea de clasare a fost retrasă, iar moara a fost demolată în decembrie 2014. Toate cărămizile au fost scoase bucată cu bucată și vândute.

"Clădirea respectivă nu era delimitată foarte exact și putea să-i afecteze pe pietoni", susţine directorul Direcției pentru Cultură Bihor. "Îmi închipui că proprietarul intenționează la un moment dat ori să înstrăineze terenul ori să construiască un obiectiv."

Cei care au luptat pentru salvarea morii Emilia acuzã autoritãțile pentru nereușita acțiunii.

"Orice funcțiune putea să primească: clădire pentru birouri pentru locuințe, cu spații de expoziții cu caracter cultural, de fapt depindea treaba asta mai mult de autoritățile locale și cele județene", spune Istvan Csomortany.

O altã moarã din Oradea a avut un destin diferit: pentru cã a fost mai bine conservatã, a fost transformatã în spațiu expozițional.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri