Moarte cumplită la mina Băiţa. Un miner a murit după ce a detonat o capsă explozivă

Data publicării:
miner baita

Miercuri după-amiază, la schimbul de tură de la mina Băiţa, minerii au observat că unul dintre membrii echipei lipseşte. Ortacii au pornit imediat în cautarea ajutorului de miner dispărut.

"Au organizat repede o căutare dar fără nici un rezultat. După abia șase ore de scotociri au descoperit trupul bărbatului sub un pod la doi kilometri distanță de galeria unde lucrase", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"Eu nu am fost la lucru ieri, am fost liber și am aflat că nu-l mai găsește prin mină. M-am dus și l-am găsit mort", spune Marin Beleiu, fratele minerului.

În vârstă de 41 de ani, bărbatul a avut parte de o moarte cumplită.

"O echipă de la ITM este prezentă la faţa locului pentru a constata realităţile din teren şi a vedea dacă se încadrează sau nu ca accident de muncă. Se pare că bărbatul a detonat un material exploziv în gură", a declarat Marius Rotar, inspector şef al ITM Bihor.

Cei care l-au cunoscut nu-şi explică gestul minerului, care nu a lăsat niciun bilet de adio.

"- Nu știu ce a fost în capul lui, nu-mi dau seama nici eu.
- A avut probleme finaciare?
- A avut salariu, copii nu a avut, soție nu a avut, casa e gata mobilată", povesteşte Ionel Beleiu, fratele minerului.

"Nu știu dacă a fost sinucidere, accident. Din auzite, se spune că a fost sinucidere. Nu am luat legătura cu organele care cercetează, ele trebuie să se pronunțe", susţine Costel Sîrghie, primarul oraşului Nucet.

Autorităţile încearcă să afle dacă bărbatul avea dreptul să folosească explozibil, în condiţiile în care regimul acestor substanţe este foarte strict la mina Băiţa.

"Nu era artificier; ajuta colegii care erau artificieri, supravegheat de artificieri", spune Ionel Beleiu, fratele minerului.

Minerul mai avea 5 ani până la vârsta la care se putea pensiona. Moartea lui este cercetată de procurorii Parchetului din Beiuş. Bărbatul este unul dintre cei peste 50 de ortaci care în luna august s-au blocat în subteran şi au cerut soluţionarea unor revendicări legate de salarizare, condiții și contracte de muncă.

Reporteri: Bogdan Costea, Anca Deac
Operatori: Gabor Szilagyi, Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri